Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Kατρακύλησε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ήδη οι προθεσμιακές αγορές επιτοκίων (options) προεξοφλούν μία μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ έως και κατά 0,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.3722 δολάρια, από το επίπεδο των 1,3932 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα 1,3698. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3817 δολάρια.

Οι έντονες πιέσεις που δέχεται σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα συνδέονται με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην αγορά μετά την χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Ζ. Κλ Τρισέ για μείωση των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά η προοπτική μείωσης των ευρωεπιτοκίων ευνοεί τα γερμανικά ομόλογα τα οποία εμφανίζουν σήμερα ισχυρές ανοδικές τάσεις.

Αρνητικά επέδρασε στο ευρώ η ξαφνική παραίτηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γ. Σταρκ, ο οποίος ήταν γνωστός για τις σκληρές νομισματικές θέσεις που εξέφραζε.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε στο 15,99% από 15,94% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 17,78% από 17,70% χθες έναντι 1,79% (από 1,86% χθες) που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,05% από 2,06%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,88% από 1,89%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,73%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,53% από 1,54% και ο μήνας, αντιθέτως, αυξήθηκε οριακά στο 1,34% από στο 1,33% χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε