Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κάβα” 240 δις ευρώ για έκτακτη διάσωση Ιταλίας ή Ισπανίας

Κάβα” 240 δις ευρώ για έκτακτη διάσωση Ιταλίας ή Ισπανίας

Οι Financial Times εξασφάλισαν και δημοσιεύουν προσχέδιο για το πως θα αντιδράσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε περίπτωση που αποδειχτούν αληθινοί οι φόβοι για Ιταλία και Ισπανία.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ”Eurogroup: 240 δισ.€ “κάβα” για Ιταλία-Ισπανία”

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μελετούν την πιθανότητα να «παγώσουν» περίπου 240 δισ. ευρώ από εναπομένοντα κεφάλαια στον προσωρινό μηχανισμό διασώσεων και να τα κρατήσουν «ρεζέρβα» έως τα μέσα του επόμενου έτους, σε περίπτωση που χρειαστεί έκτακτη διάσωση της Ιταλίας ή της Ισπανίας, σύμφωνα με το προσχέδιο που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Αν και το σχέδιο δεν προβλέπει διπλασιασμό του συνολικού συστήματος διάσωσης στα 940 δισ. ευρώ –όπως επεδίωκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες- το μέγεθος θα είναι σημαντικά ενισχυμένο συγκριτικά με τα μινιμαλιστικά σχέδια που είχε κοινοποιήσει την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στην Κοπεγχάγη, τα προγράμματα διάσωσης Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας που ανέρχονται στο σύνολο των περίπου 200 δισ. ευρώ, θα συνεχίσουν να «τρέχουν» από το ισχύον πρόγραμμα, το European Financial Stability Facility των 440 δισ. ευρώ, που αρχικώς επρόκειτο να εκπνεύσει τον Ιούλιο.

Τα υπόλοιπα 240 δισ. ευρώ του EFSF «ίσως χρησιμοποιηθούν σε νέα προγράμματα σε εξαιρετικές περιπτώσεις», αλλά μόνο μετά από ομόφωνη ψήφο των ηγετών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το προσχέδιο που συνέταξε ο κ. Thomas Wieser, επικεφαλής της «ομάδας εργασίας του ευρώ (EWG)».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που συμμετέχουν στις συνομιλίες δηλώνουν ότι κρατώντας διαθέσιμα τα 240 δισ. ευρώ θα έχουν την δυνατότητα να διευκολύνουν την μετάβαση από τον EFSF, στον μόνιμο μηχανισμό European Stability Mechanism των 500 δισ. ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο. Τονίζουν όμως με έμφαση ότι το σύστημα ποτέ δεν θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ, αφού θα περάσουν τρία χρόνια μέχρι να τεθεί σε πλήρη ισχύ ο ESM.

«Το ποσό των 940 δισ. ευρώ είναι ουτοπικό», είπε ένας διπλωμάτης.

Παρά την κίνηση αύξησης της συνολικής δανειστικής δυνατότητας του συστήματος διασώσεων στα 700 δισ. ευρώ –αρχικά περιοριζόταν στα 500 δισ. ευρώ- παραμένει ασαφές κατά πόσον είναι επαρκής για να πείσει τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων εκτός Ευρώπης να υποστηρίξουν την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ κατά 500 δισ. δολ. ώστε να υποστηριχθεί περαιτέρω το οχυρωματικό έργο της Ευρώπης.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ και των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν νέο γύρο αύξησης των πόρων του ΔΝΤ αν δεν βελτιώσει η ευρωζώνη πρώτα αισθητά τις άμυνές της. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η κυβέρνηση Obama έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επαρκεί το να μείνουν απλώς οι διασώσεις Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας εκτός του ESM.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το να επιτραπεί στο EFSF να δουλεύει σε πλήρη ισχύ ώστε να τρέξει παράλληλα με το ESM είναι «απολύτως ελάχιστη» προϋπόθεση για να δεχτούν νέους πόρους στο ΔΝΤ.

Σε σύνοδο στο Νέο Δελχί, οι ηγέτες των αποκαλούμενων Brics – Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας– δήλωσαν ότι θα εξαρτηθεί από την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφων τους αν θα συγκατανεύσουν για αύξηση το ΔΝΤ. Οι ηγέτες των Brics καθώς και της Νοτίου Αφρικής δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να βοηθήσουν αλλά ζήτησαν αυξημένη επιρροή στο ΔΝΤ.

Ενας άλλος κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι εκτός Ευρώπης κυβερνήσεις πιέζουν για παραπάνω, αλλά είπε ότι πιστεύει πως η σκληρή τους στάση είναι κομμάτι της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε