Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Μπορεί το Eurogroup να έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα για να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της, αλλά το τι θα γίνει με την Ελλάδα παραμένει ένας μεγάλος γρίφος.

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την Τετάρτη, τελείωσε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει πως έχει επιτευχθεί πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα και να καλεί να λύσουν τις εκκρεμότητές τους και να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πέρα από την προειδοποίηση, όμως, το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές. «Υπάρχει κινητικότητα, αναμένουμε όμως την έκθεση της τρόικας», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι συμμετέχοντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το ακριβές περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης. Αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Όλοι παρέπεμψαν στο τακτικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Στο τραπέζι, πάντως, βρέθηκαν σύμφωνα με τη Deutsche Welle η χορήγηση χαμηλότερων επιτοκίων, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμα και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. Αλλά όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου.

«Θα πρέπει κατ΄ αρχήν να περιμένουμε τώρα τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dapd.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η ψήφισή του είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Η ελληνική πλευρά θέλει να πάει στο Eurogroup με τα μέτρα ψηφισμένα αλλά μετά τις χθεσινές εξελίξεις κανείς δε μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Στους κόλπους της ευρωζώνης δείχνει να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι με την χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα καθώς και τη χαλάρωση των όρων, η χώρα θα αντιμετωπίσει ταχύτερα το πρόβλημα του χρέους.

«Μια ηπιότερη προσαρμογή αποτελεί μια από τις επιλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ στον δημόσια ραδιοσταθμό Deutschlandradio Kultur. «Η επίτευξη του στόχου για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% μέχρι το τέλος του 2014 είναι πολύ, πολύ δύσκολη», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ενδέχεται να δοθεί παράταση ενός ή δύο ετών στην Ελλάδα». Ως προς τα σενάρια για ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι «δεν έχουν σχέση με το έργο της τρόικας στην Αθήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικόνα διάλυσης για το ΠΑΣΟΚ – Έξι βουλευτές δήλωσαν πως δεν ψηφίζουν τα μέτρα – Απάντηση Βενιζέλου: “Χωρίζουν οι δρόμοι μας”

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup προς κυβέρνηση:Επιτέλους τελειώνετε!

Γιούνκερ: Σταματήστε, η Ελλάδα δε θα βγει από το ευρώ! – Έκτακτο Eurogroup στις 8/11

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε