Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Κερδίζει το χαμένο έδαφος το ευρώ

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3674 δολάρια.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση στο πρόβλημα της Ιρλανδίας. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,360 δολάρια από το επίπεδο των 1,3643 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του ευρώ συνδέεται με τη διαφαινόμενη αποδοχή του Σχεδίου βοήθειας από την Ιρλανδική Κυβέρνηση, εξέλιξη η οποία εφόσον υλοποιηθεί εκτιμάται ότι περιορίζει τους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις σημαντικές εξελίξεις της ημέρας καταγράφεται και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τις δεσμεύσεις που επιβάλλει στις τράπεζες, εξέλιξη που προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς και στις αγορές πρώτων υλών.

Οι αγορές φαίνεται να πείστηκαν για την ένταξη της Ιρλανδίας στο σχέδιο διάσωσης μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Patrick Honohan ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα θα αποδεχθεί τελικώς το σχέδιο αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου ν΄αντιμετωπίσει στο πρόβλημα που προκάλεσε στις τράπεζες της χώρας η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ, εξαυτών τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,0312 με 3 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε ελαφρώς στο 8,93% από 8,91% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,62% από 11,59% χθες έναντι 2,69% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% το τρίμηνο στο 1,04% και ο μήνας στο 0,84% από 0,85%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε