Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κίνα: Ασφαλές και ελέγξιμο το χρέος

Οι αποκαλύψεις για παρατυπίες στα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Κίνας και ο Ουέν Τζιαμπάο προσπαθεί να συμμαζέψει τα πράγματα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το κρατικό χρέος είναι σε συνολικά σε ασφαλές κι ελέγξιμο επίπεδο, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση για έργα-κλειδιά και θα αποφύγει να «πατήσει φρένο» κατά τρόπο που θα αύξανε τους συστημικούς κινδύνους.

Όλα αυτά, ο Ουέν τα είπε στις αρχές του μήνα σε μια κυβερνητική συνεδρίαση για την οικονομία, αλλά η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία δημοσιεύει αποσπάσματά της σήμερα,.

“Αντιμετωπίζουμε το θέμα της διαχείρισης του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων πολύ σοβαρά. Μέσω εκκαθαρίσεων και ρυθμίσεων, η τάση της επέκτασης των επενδυτικών φορέων περιορίστηκε αποτελεσματικά”.

Η υπηρεσία λογιστικού ελέγχου της κινεζικής κυβέρνησης αποκάλυψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ανακάλυψε παρατυπίες όσον αφορά τα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων, που συνολικά τα αυξάνουν κατά 530 δισ. γιούαν (84 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 2-3 τρισ. γιούαν από το σύνολο των 10,7 τρισ. γιούαν που ανέφεραν οι τοπικές κυβερνήσεις στα τέλη του 2010.

Το μέγεθος του χρέους ανησυχεί πολλούς επενδυτές, διότι θα μπορούσε να προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Ουέν είπε ότι η Κίνα “πρέπει ενεργά και κατάλληλα να μειώσει τους χρηματοπιστωτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους, αλλά και να εγγυηθεί [ότι θα καλυφθούν οι] ανάγκες χρηματοδότησης κατασκευαστικών έργων-κλειδιών που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση”.

Πάντως επισήμανε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί μια απλουστευτική προσέγγιση όσον αφορά τις επενδύσεις των τοπικών κυβερνήσεων. “Δεν μπορούμε απλουστευτικά να πατήσουμε φρένο και να υιοθετήσουμε μια και μοναδική προσέγγιση για όλες τις περιπτώσεις, και πρέπει να αποφύγουμε το να μετατρέψουμε τους τοπικούς κινδύνους σε συνεκτικούς, συστημικούς κινδύνους”.

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα “σπάσει τα μονοπώλια” που εμποδίζουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό τομέα και θα “ενθαρρύνει, θα καθοδηγήσει και θα ρυθμίσει την είσοδο ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε