Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κίνα: Κινδυνεύουμε αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα

Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προειδοποίησε ότι οι ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες ενδέχεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα θύματα

των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Αν και οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο παραμένουν δημοσίως σιωπηλοί σχετικά με το πλήγμα που υπέστησαν οι ΗΠΑ όταν υποβαθμίστηκαν από τη βαθμίδα AAA σε AA+, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα άρθρο που περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για τις συνέπειες της εξέλιξης για την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

“Η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για το διεθνές νομισματικό σύστημα, το οποίο κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ”, ανέφερε ο οικονομολόγος Σουν Λιτζιάν στο άρθρο αυτό.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να μην καταφέρει να επαναφέρει το χρέος στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης εάν το έλλειμμα συνεχίσει να μεγεθύνεται, πρόσθεσε στο άρθρο του ο Σουν.

“Όμως τα μεγαλύτερα θύματα μπορεί να μην είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ορισμένες άλλες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση για να συσσωρεύουν εθνικό πλούτο – είτε ασιατικά έθνη που βασίζονται στην εξαγωγή αγαθών, ή έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η Ρωσία, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πόρων”, τόνισε.

Στις χώρες που κινδυνεύουν περιλαμβάνεται η Κίνα, η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο. “Όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο το ομολογιακό χρέος των ΗΠΑ που διακρατούν να υποστεί ραγδαία μείωση της αξίας του, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας”, επισήμανε ο Σουν.

Το κείμενο αυτό, όπως και ένα σχόλιο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα το Σάββατο, δεν αποτελούν την επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Κίνας, αλλά απηχούν τις προειδοποιήσεις διαμορφωτών πολιτικής στο Πεκίνο σχετικά με το ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να διαφοροποιήσει τους πόρους της.

Πολλές χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έφθασε τα 273 δισεκατομμύρια το 2010, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις της Κίνας σε δολάρια, που εκτιμάται ότι συνολικά φθάνουν τα δύο τρίτα των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, των μεγαλύτερων παγκοσμίως.

Τα προβλήματα του χρέους ενδέχεται να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική προχωρώντας σε ένα τρίτο γύρο τυπώματος χρήματος, εκτίμησε ο Σουν.

Αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την μείωση της αξίας των ομολόγων των ΗΠΑ, αλλά “θα οδηγούσε επίσης σε υποτίμηση του δολαρίου και της απόδοσής τους, πλήττοντας την αξία του μεγάλου όγκου των πόρων σε δολάρια που διακρατούν πιστώτριες χώρες”, υπογράμμισε.

Το Σάββατο, το Νέα Κίνα επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ για την “εξάρτησή τους από το χρέος” και την “μυωπική” διένεξη ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, κάνοντας την εκτίμηση ότι η διεθνής οικονομία χρειάζεται ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, η κεντρική τράπεζα και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες πάντως δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την υποβάθμιση και πιθανολογείται ότι θα επιδείξουν ιδιαίτερη επιφύλαξη προτού κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση που θα μπορούσε να μειώσει την αξία των πόρων που η Κίνα διακρατεί σε δολάρια.

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την υποβάθμιση – βόμβα των ΗΠΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε