Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Κλειδί” για την ανάπτυξη, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό

“Κλειδί” για την ανάπτυξη, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις εργαζόμενες γυναίκες να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό μετά την άδεια μητρότητας, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα παγκόσμιας έρευνας της εταιρείας Regus.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 26.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις από περισσότερες από 90 χώρες τον Ιανουάριο 2013, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την ώθηση της ανάπτυξης. Επομένως, οι εργαζόμενες γυναίκες που εξακολουθούν να θεωρούν ότι η ευθύνη της φροντίδας των παιδιών τις αναγκάζει να εγκαταλείψουν την εργασία μετά την άδεια μητρότητας, πρέπει να πειστούν επειγόντως για το αντίθετο.

Οι εργαζόμενες μητέρες δεν αποτελούν απλώς κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η πρόσληψη μητέρων που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ενδεχομένως μέσω της μείωσης του κόστους εκπαίδευσης και πρόσληψης.

Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα της Regus, η οποία αποκάλυψε ότι το 56% των επιχειρήσεων παγκοσμίως δίνει αξία στις μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας με καθεστώς μερικής απασχόλησης, επειδή προσφέρουν δεξιότητες και εμπειρία που είναι δυσεύρετες στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ το 72% πιστεύει ότι οι εταιρείες που αγνοούν τις μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται ένα μεγάλο και πολύτιμο κομμάτι του εργατικού δυναμικού. 

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η παροχή περισσότερων ημερών άδειας ήταν ανάμεσα στα λιγότερα δημοφιλή μέτρα που επέλεξαν οι συμμετέχοντες ως σημαντικό προκειμένου να βοηθήσει τις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται δραστικές αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες, αντί για επιπλέον ημέρες ανάπαυσης.

Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία
* Οι Έλληνες εργαζόμενοι αναφέρουν ότι σημαντικά μέτρα για την ενθάρρυνση των γυναικών να επιστρέψουν στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας είναι:
– Οι παιδικοί σταθμοί κοντά στον χώρο εργασίας (95%)
– Το ευέλικτο ωράριο εργασίας (93%)
– Η δυνατότητα να εργάζονται πιο κοντά στο σπίτι τους (85%)
– Η δυνατότητα επιλογής βιντεοδιάσκεψης αντί ταξιδιού, τουλάχιστον ορισμένες φορές (83%)
– Ο επιμερισμός της εργασίας (78%).
* Το 75% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η παροχή περισσότερων ημερών άδειας αποτελεί τη λύση για την επιστροφή περισσότερων εργαζόμενων γυναικών στην εργασία.
* Το 50% πιστεύει ότι η πρόσληψη μητέρων που επιστρέφουν στην εργασία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσες περισσότερες γυναίκες μορφώνονται, τόσο λιγότερα παιδιά πεινούν

 

Οι γυναίκες δουλεύουν 59 ώρες παραπάνω από τους άντρες για τον ίδιο μισθό

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε