Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

“Κλειδώνουν” τα νέα μέτρα μέχρι το 2015 – Θα είναι διπλάσια και πιο σκληρά από τα μέτρα του Οκτωβρίου

– Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα
– Στόχος τους η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 400 εκατ. ευρώ
– Τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα αθροίζονται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ

Οριστικοποιούνται τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015 και τα οποία αντιστοιχούν στο 6,1% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, μέτρα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο του PSI, αλλά και στα μέτρα, προκειμένου να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση ίσως τον Μάρτιο.

Η τρόικα παραδέχεται ότι τόσο τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά φυσικά δεν γίνεται κουβέντα για ευθύνες δικές τους, αλλά αντίθετα ρίχνουν το βάρος στις δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις, τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνηησης.

Η τρόικα μετά από τις εξελίξεις αυτές, θεωρούν πως για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τους επόμενους μήνες πρωτογενές πλεόνασμα, χρειάζεται και νέα δέσμη μέτρων, και μάλιστα διπλάσια σε σχέση με αυτά που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο και τα οποία αποτελούσαν το 3,2% του ΑΕΠ έως το 2015.

Με τα νέα αυτά μέτρα η τρόικα ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει αθροιστικά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθούν τα πολλά κενά στον προϋπολογισμό και οι όποιες υστερήσεις εσόδων παρουσιάζονται για το 2012. Έτσι με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν πως η Ελλάδα θα καταγράψει έως το τέλος του 2012 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά τα μέτρα θα εξετασθούν με λεπτομέρεια σήμερα στη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα, προκειμένου αρχικά η Ελλάδα να λάβει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και για να υπογραφτεί τελικά η δανειακή σύμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε