Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κλωτσάνε” στο κούρεμα τα hedge funds – Ναι λένε οι τράπεζες

Εμπλοκή στο haircut, βλέπουν ξένα πρακτορεία, καθώς τα κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία επιδιώκουν είτε να πληρωθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε από τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας.

Το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να είναι υψηλό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg και των Financial Times.

Οι μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης αναμένεται ότι θα αποδεχθούν την πρόταση για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων τους (PSI), καθώς έχουν ήδη καταγράψει στους ισολογισμούς τους το ”κούρεμα” των τίτλων αυτών και θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μεγάλες τράπεζες, όπως η γαλλική BNP Paribas και η γερμανική Deutsche Bank, και μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι, όπως ο γαλλικός Axa, έχουν προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων τους κατά περισσότερο από 70%.

Το γεγονός αυτός περιορίζει τις ζημιές τους, καθώς η χθεσινή συμφωνία προβλέπει το ”κούρεμα” της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5% που μεταφράζεται σε ζημιά 74%.

”Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν πολύ χρόνο να προετοιμαστούν και πολλές από αυτές έχουν ήδη πίσω τους τις ζημιές”, δήλωσε αναλυτής χρηματοπιστωτικής εταιρίας στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: Σε τελική ανάλυση, τη συμφωνία διαπραγματεύτηκαν οι μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι είναι διασφαλισμένο ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής”.
Το μεγαλύτερο κίνητρο για τη συμμετοχή των τραπεζών στο PSI είναι ο φόβος μία άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας που θα προκαλούσε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Δεν θέλουν να ”κουρευτούν” τα hedge funds

Σε δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται λόγος ότι κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία (hedge funds) που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, είναι πιθανόν να μη συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, ακόμη και μετά τον νόμο που αναμένεται να ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή για την εισαγωγή των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses, CACs).

Οι ρήτρες αυτές επιβάλλουν τους όρους του PSI και στους ”απρόθυμους” επενδυτές, εφόσον η πλειοψηφία των επενδυτών συμφωνεί με το ”κούρεμα”.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα hedge funds μπορεί να επιδιώξουν να αποπληρωθούν πλήρως είτε από την ελληνική κυβέρνηση είτε μέσω της πυροδότησης των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (cds).

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε