Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κλυδωνίζεται συθέμελα η Ε.Ε.

Κλυδωνίζεται συθέμελα η Ε.Ε.

– Στο χαμηλότερο του έτους στο Χ.Α.
– Στα χαμηλότερα 4ετίας το ευρώ
– Πρώτα στην Κομισιόν και μετά στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2011

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις παρενέργειες που θα έχει στο μέτωπο της ανάπτυξης τα μέτρα περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2376 δολάριο από το επίπεδο των 1,2378 δολαρίων που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε υποχωρήσει έως το επίπεδο των 1,2279 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2349 δολάρια. 

Το κάλεσμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κλ. Τρισέ για την ανάγκη η Ε. Ε να πραγματοποιήσει ένα “κβαντικό άλμα” στον τομέα τις διακυβέρνησης συνέτεινε στην αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Το αρνητικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν εκ νέου τα (CDS) ασφάλιστρα κινδύνου των υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ( Ελλάδα,. Πορτογαλία και Ισπανία) και να υποχωρήσουν οι αγορές ομολόγων. 

Ωστόσο νωρίς το απόγευμα η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι προτίθεται να απορροφήσει σε μορφή εβδομαδιαίας κατάθεσης το ποσό των 16 δισ. ευρώ που διέθεσε στην αγορά για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις 14 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ευρώ. 

Μπορεί να φτάσει και κάτω από 1,15! 

Αυτό αναφέρει η UBS AG αναφέροντας ότι το ευρώ μπορεί να
υποτιμηθεί ακόμη και κάτω από 1,15.
Η BNP Paribas SA βλέπει ισοτιμία 1:1 με το δολάριο μέχρι το Μάρτιο, λέγοντας οτι οι προοπτικές του νομίσματος “παραμένουν αδύνατες “. 

Παρόλο που το ευρώ έγινε το αντίπαλο δέος του δολαρίου μετά την ίδρυσή του το 1999, η μεταδοτικότητα της κρίσης του χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα οδηγεί τους επενδυτές μακριά απο το νομισμα.
 
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Paul Volcker δήλωσε στο Λονδίνο, ότι είναι ανήσυχος όσον αφορά την Ευρωζώνη.
 Κι αυτό όπως εξήγησε γιατί το μεγάλο πακέτο διάσωσης των 750 δις απέτυχε να ανακόψει πτώση του νομίσματος. 

Οι δείκτες δειχνουν οτι το ευρώ έχει χάσει 8,9% φέτος μετά την υποχώρησή του 7,7 % το 2009. Έχει υποτιμηθεί έναντι όλων των 16 μεγαλύτερων σε συναλλαγές νομισμάτων από τον Δεκέμβριο του 2009. 

Η συνεχόμενη πτώση του ευρώ έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε», είπε.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δέχονται πίεση από τις Βρυξέλλες για τη μείωση των εθνικών ελλειμμάτων τους, με τη σειρά τους ζητούν περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, που προβλέπει μια αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 4,5 %, συμπεριλαμβανόμενης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και αυξήσεις μισθών. 

Πρώτα στην Ε.Ε. μετά στα εθνικά κοινοβούλια οι προϋπολογισμοί

Το φαινόμενο του ντόμινο επηρεάζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα παρουσιάσει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που βρίσκονται σε επιτήρηση, αρχικά και αργότερα όλες, θα πρέπει να υποβάλουν προσχέδιο του προϋπολογισμού τους στις Βρυξέλλες, πριν το ψηφίσει το εθνικό Κοινοβούλιο!

Οι Βρυξέλλες θα ελέγχουν την ακρίβεια των στοιχείων και ρεαλιστικότητα των στόχων και αν χρειαστεί θα υποδεικνύουν αλλαγές. Η πρώτη χώρα που πρώτα θα υποβάλει τον προϋπολογισμό της στα κοινοτικά όργανα και μετά στη Βουλή θα είναι φέτος η Ελλάδα.

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο για μειώσεις μισθών στο δημόσιο. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε