Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Κοινό μέτωπο εργοδοτών-εργαζομένων για να σώσουν τον 13ο και 14ο μισθό – Τι αποκαλύπτει το έγγραφο φωτιά της τρόικας

Κοινό μέτωπο εργοδοτών-εργαζομένων για να σώσουν τον 13ο και 14ο μισθό – Τι αποκαλύπτει το έγγραφο φωτιά της τρόικας

– Τα δώρα θα μετατραπούν σε bonus που ο εργοδότης εάν θέλει θα παραχωρεί στους εργαζόμενους
– Άγριο μαχαίρι στους μισθούς, τα επιδόματα και τις παροχές από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες
– Εργοδότες και εργαζόμενοι αντιπροτείνουν πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και το 2014
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω φέρονται οι ελεγκτές της τρόικας οι οποίοι στο κείμενο εργασίας προς την κυβέρνηση στην ουσία ζητούν κατεδάφιση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.

Ωστόσο, στις σκληρές αυτές απαιτήσεις της τρόικας εντύπωση προκαλεί καθώς για πρώτη φορά τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι δείχνουν να δημιουργούν ένα κοινό μέτωπό απέναντι στα τελεσίγραφα της τρόικας, με μοναδικό σκοπό να υπερασπιστούν τον 13ο και 14ο μισθό.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μάλιστα και της ΓΣΕΕ αναμένεται να έχουν την Τετάρτη και νέα συνάντηση, με τους τελευταίους να μην δέχονται καμία παρέμβαση στη σύμβαση. Το κοινό αυτό μέτωπο εργοδοτών και εργαζομένων για να προασπίσουν τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα δείχνει πως κάποιοι έστω και αργά αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται σκληρές διαπραγματεύσεις με αντιπροτάσεις και όχι τις γνωστές “κοκορομαχίες”.

Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, άρα και στις επιχειρήσεις κατά συνέπεια και θα αυξήσουν, όπως υπολογίζουν, μέχρι και 3,5% την ήδη μεγάλη ύφεση.

Πάγωμα των κατώτατων αποδοχών για όσο διαρκεί η κρίση και διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού προτείνει ο ΣΕΒ ενόψει της αυριανής συνάντησης των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά.

Τα βασικά σημεία ή μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο φωτιά της τρόικας, σύμφωνα με Τα Νεα επισημαίνονται τα εξής

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

– Οι ωριμάνσεις μισθών
– Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου
– – Οι πολλαπλές παροχές με βάση τις συλλογικέρς συμβάσεις εργασίας και τα προβλεπόμενα από τις εθνικές συμβάσεις.
– Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας
– Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα
– Οι πιο υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

– Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που η τρόικα θεωρεί ότι προκαλεί δυσκαμψίες και για αυτό το λόγο προτείνει την κατάργησή του και να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να δίνουν με τη μορφή μπόνους χρήματα στους εργαζόμενους αλλά προαιρετικά και μετά από ατομικές συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων.

– Ζητούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται σε ιδιωτικές σε περίπτωση που περάσουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

– Η τρόικα είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και ζητά ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Μάλιστα, ζητούν η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης να γίνεται μόνο με μείωση ημερών και όχι των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης.

– Η τρόικα ζητά επίσης κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις και τις απολύσεις.

– Ελαστικοποίηση των μηχανισμών μεσολάβησης και διαιτησίας, τους οποίους χαρακτηρίζουν χρονοβόρους.

– Η τρόικα ζητά την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να μην είναι τόσο χρονοβόρες οι δικαστικές διαδικασίες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε