Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κοκκίνησε” το Χρηματιστήριο μετά την ματαίωση του ”γάμου” – Απώλειες μέχρι 3%

Κοκκίνησε” το Χρηματιστήριο μετά την ματαίωση του ”γάμου” – Απώλειες μέχρι 3%

– Κέρδη 5,01% σε Alpha Bank και 0,40 για Εθνική – Μεγάλες απώλειες στις υπόλοιπες τράπεζες μετά το ράλυ της Παρασκευής
– Διευθύνων σύμβουλος ΕΤΕ Α.Ταμβακάκης : ” Μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση της Alpha”
– Μ.Σάλλας ”Η συγχώνευση θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την οικονομία”
– Ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις προς την Alpha Bank για να γίνει η συγχώνευση

Μεγάλη πτώση 2,73% στο Χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Alpha Bank για τους λόγους της άρνησης στην πρόταση συγχώνευσης.Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1668,25 μονάδες με απώλειες 2,73% και τζίρο στα 258,93 εκατομμύρια ευρώ.
Προηγουμένως και λίγο μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank στις 14.27 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1694,34 μονάδες με πτώση 1,21% και τον τζίρο στα 174,36 εκατομμύρια ευρώ.Λίγο μετά στις 15.08 διευρύνονται οι απώλειες καθώς ο δείκτης βρίσκεται στις  1.674,06 με πτώση 2,39% και τον τζίρο στα 201,15 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις στη τιμή των μετοχών της Εθνικής και της Alpha Bank.
H Εθνική ”έκλεισε” με κέρδη 0,40% με τη μετοχή να παίζει από 7,60 εως 8,10 ευρώ.Η Alpha Bank μέτρησε κέρδη 5,01% με τη μετοχή να ”παίζει” από 5,03 εως 5,68 ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της ΕΤΕ για συγχώνευση των δύο τραπεζών με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της τράπεζας, τονίζει σε ανακοίνωσηο πρόεδρος της Alpha κ. Ι. Κωστόπουλος.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση
 
Η Alpha Bank, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός Όμιλος με θετικές προοπτικές. Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη. Οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των Μετόχων, η προτίμηση των Πελατών και η εργατικότητα του Προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες.
Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία μαζί.

Όμως οι πιέσεις από την κυβέρνηση προς τη διοίκηση της Alpha Bank εντείνονται διαρκώς.Απόδειξη είναι η στάση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωσταντίνου, ο οποίος δεν έκανε κάποιο λάθος χαιρετίζοντας βιαστικά το ”γάμο” την Παρασκευή, πριν δηλαδή βγει η πρώτη αρνητική απάντηση, αλλά στρατηγικά ήθελε με τη δήλωση του να σπρώξει προς αυτή την κατεύθυνση.Και βέβαια διόλου αμελητέο μέσο πίεσης δεν είναι το ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος στην Alpha bank  με στρατηγικό μάλιστα ποσοστό, και αυτό υπενθυμίζεται διαρκώς!

Τώρα όπως διαρρέεται στην Αlpha Bank, μπαίνει το δίλημμα, είτε δέχεται την πρόταση με τους παρόντες όρους και τα κέρδη που προκύπτουν ή θα αναγκαστεί να το κάνει άμεσα με επαχθέστερο τρόπο.
 

Λίγο πριν τις 12.00 τελείωσε η τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Τράπεζας της οποίας τα μηνύματα προς τη διοίκηση της Alpha Bank ήταν σαφή.
Το κυριότερο από όλα είναι πως δεν πρόκειται να υποβάλλει πιο βελτιωμένη προσφορά.
Επίσης είπαν πως αφορμή για την ανακοίνωση της Παρασκευής, που αποκάλυψε τις συζητήσεις περί συγχώνευσης, ήταν οι αναφορές του ηλεκτρονικού Τύπου, ότι ως και 700 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι οι συνέργειες από το προτεινόμενο deal, πως η προσφορά αντανακλά το σεβασμό προς τη διοίκηση τη Alpha και πως η προσφορά ήταν και παραμένει φιλική.

Στην τηλεδιάσκεψη της Εθνικής λέγεται επίσης πως ”Στρατηγικό όφελος η βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για το προτεινόμενο σχήμα – Κάτω του 1% η συμμετοχή του Δημοσίου στο προτεινόμενο σχήμα – Το προτεινόμενο deal προσφέρει στους μετόχους της Alpha ελκυστική έκθεση στην Τουρκία – Πάνω από 1.000 τα καταστήματα του δικτύου του προτεινόμενου σχήματος – Στόχος η είσοδος του νέου σχήματος στο top-25 των ευρωπαϊκών τραπεζών – Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσφορά μας είναι ελκυστική – Περισσότερο οφελημένη από τις συνέργειες η Alpha Bank, λόγω μεγέθους – Εντός τριών ετών τα οφέλη από τις συνέργειες – Στα 20 δισ. ευρώ το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων στην ΕΤΕ – Το deal επιτρέπει στην Alpha να ευθυγραμμίσει τα κόστη χρηματοδότησής της με αυτά της ΕΤΕ.

Πριν από λίγο στο πρακτορείο Ρόιτερ μίλησε ο πρόεδρος της Τράπεζα Πειραιώς Μ. Σάλλας : ” Αν οι δυο πλευρές τα βρουν, θα ήταν μια θετική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την οικονομία γενικότερα”.

Στο NewsIt υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής αποκαλύπτουν ότι η προσφορά που έκαναν δεν επιδέχεται βελτίωσης και πως πλέον η ”μπάλλα” είναι στην άλλη ”ομάδα”.Λένε όμως επίσης πως εαν οριστικά απορριφθεί η πρόταση τους τότε θα δρομολογήσουν νέα σενάρια στα οποία προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται η επιθετική εξαγορά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε