Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από 2018 και μετά

Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από 2018 και μετά

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Η ίδια σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι «προετοιμασίες» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η Α. Μπράιντχαρτ επανέλαβε σήμερα πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο, συνέχισε, η Α. Μπράιντχαρτ, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παιχτών. Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης, σημείωναν χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε