Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κόβονται οι επιδοτήσεις σε 170.000 αγρότες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι επιδοτήσεις κόβονται για φέτος και έφθαναν έως και τα 200 ευρώ το χρόνο.

Κόβονται από φέτος οι επιδοτήσεις σε αγρότες που εισπράττουν ως 200 ευρώ το χρόνο. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση κοινοτικό κανονισμό.

Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτουν περίπου 170.000 αγρότες οι οποίοι έχουν την επιλογή είτε να πουλήσουν τα δικαιώματα τους, είτε να αγοράσουν δικαιώματα ώστε να ξεπεράσουν το όριο των 200 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τα δικαιώματα αυτά θα περιέλθουν στο εθνικό απόθεμα. Πράξεις αγοραπωλησίας δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2010.

Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις, με τις οποίες:

 – Καταργούνται οι ενισχύσεις του ποιοτικού παρακρατήματος στο σκληρό σιτάρι, το λάδι, τις ελιές, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Θα μετατραπούν σε ειδικές ενισχύσεις και θα δοθούν στους αγρότες (συνολικά 78 εκατ. ευρώ).

– Αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις στο σκληρόσιτάρι, το ρύζι τους καρπούς με κέλυφος, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τους σπόρους σποράς και τα μεταποιημένα εσπεριδοειδή. Συνδεδημένη ενίσχυση διατηρούνται μόνον στο βαμβάκι.

Βγαίνουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους τον Απρίλιo

Την ίδια ώρα, στις 28 Μαρτίου που πραγματοποιείται η ετήσια συγκέντρωση για το Κυλλελέρ θα συζητήσουν οι αγρότες για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους σύμφωνα με τον γραμματέα της πανελλήνιας συντονιστικής
Γιάννη Πασαλίδη.

Ο κ. Πασαλίδης μιλώντας στο
Newsitανέφερε πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αυξήσουν κατά 20% το κόστος παραγωγής την ώρα που τα αγροτικά προϊόντα είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν αφού δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στην αγορά.

Για έναν αγρότη εκεί που ξόδευε τον χρόνο 25000 ευρώ για την αγορά φαρμάκων και λιπασμάτων τώρα θα ξοδεύει 30.000 ευρώ”’ τονίζει χαρακτηριστικά. Επίσης αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, πολύτιμο αγαθό για εμάς αφού το χρησιμοποιούμε στα τρακτέρ μας γεγονός που δείχνει την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε, προσθέτει.

Σύμφωνα με την πανελλήνια συντονιστική των αγροτών ο μέσος όρος του κόστους παραγωγής τον χρόνο έφτανε τα 50.000 ευρώ ενώ τώρα με τα νέα μέτρα ενδέχεται να ξεπερνάει τα 60.000 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε