Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κόβουν το ΕΚΑΣ σε 15.000 συνταξιούχους!

Αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια βάζει η εγκύκλιος Κουτρουμάνη για το ΕΚΑΣ με συνέπεια οι δικαιούχοι να μειώνονται κατά τουλάχιστον 15.000.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας με τις παλαιότερες ρυθμίσεις έπαιρναν ΕΚΑΣ, συνταξιούχοι με εισόδημα από 50.000, έως και 400.000 ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα κλίμακα το ποσό του ΕΚΑΣ κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει ήδη σταλεί στα ταμεία, από εδώ και στο έξης, θα υπολογίζεται το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και τα μερίσματα, αφού από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκε ότι λάμβαναν το επίδομα ακόμα και μέτοχοι εταιριών ή και ιδιοκτήτες πολυκατοικίας.

Για να εξακολουθήσει κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος να παίρνει ΕΚΑΣ, πρέπει το ατομικό φορολογητέο και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884 ευρώ.

Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι το επίδομα θα δίνεται σε όσους διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, είναι πάνω από 60 ετών, ώστε να μην ωφελούνται παράνομα οι αλλοδαποί που βγαίνουν με κατώτατα όρια έχοντας ασφαλιστεί για ελάχιστα χρόνια -ακόμα και για έναν μόνο- στη χώρα μας.

Επίσης, εισάγεται και πέμπτο κλιμάκιο στο ΕΚΑΣ ώστε να μην χάνουν ολόκληρο το επίδομα όσοι υπερβαίνουν το εισοδηματικό πλαφόν αλλά να παίρνουν έστω ένα μικρό βοήθημα της τάξης των 30 ευρώ μηνιαίως όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ.

Από τη νέα αυτή κλίμακα, θα ωφεληθούν περίπου 70 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ.

Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά τον μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου ή – προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι τις 31/12/2011 – το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας.

Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας. Για τους δικαιούχους που συμπληρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος την 1.1.2011, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ο έτος.

Αναλυτικά, τα ποσά τα οποία θα καταβάλλονται με τη νέα κλίμακα είναι τα εξής:

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230,00 ευρώ κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι του ποσού των 8.472,09 ευρώ, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται ως εξής:
Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ επίδομα ύψους, 172,50 ευρώ κατά μήνα. Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ επίδομα 115,00 ευρώ. Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, επίδομα 57,50 ευρώ

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη δικαιούνται ΕΚΑΣ ίσο με τα 2/3 του πλήρους ποσού.

Χορηγείται επίσης, για πρώτη φορά, ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου των φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και πληρούν το ηλικιακό όριο των 60 ετών και

– Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ.

– Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.
Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων σύνταξης θανάτου – δικαιούχων του ΕΚΑΣ, το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατά τα ίδια ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Προβλέπεται επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 τα ποσά του ΕΚΑΣ μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε