Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κούρεμα στις καταθέσεις μόνο πάνω από 100.000 ευρώ στην Κύπρο – Ψηφοφορία το απόγευμα στη Λευκωσία, σύσκεψη αρχηγών στην Αθήνα

Κούρεμα στις καταθέσεις μόνο πάνω από 100.000 ευρώ στην Κύπρο – Ψηφοφορία το απόγευμα στη Λευκωσία, σύσκεψη αρχηγών στην Αθήνα

– Τσεκούρι 15,6% στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ
– Φοβούνται τσουνάμι αναλήψεων στις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη
– Δεν βγαίνουν οι ψήφοι στην Κύπρο, τι θα κάνει το ΔΗΚΟ μετά την αλλαγή της απόφασης στο Eurogroup
– Λύση χωρίς “κούρεμα” ζήτησε ο Αναστασιάδης από τη Μέρκελ
– Αφόρητη πίεση στην Κύπρο: “ναι” στο σχέδιο η άμεση χρεοκοπία
– Αγωνία στην Αθήνα για τις επιπτώσεις στις Ελλάδα και παράλληλη σύσκεψη αρχηγών την ώρα της ψηφοφορίας

Απόφαση με πολλαπλή ανάγνωση από το Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φαίνεται ότι κατάλαβαν πως άγγιξαν με βρώμικα χέρια το άγιο δισκοπότηρο του συστήματος, τις καταθέσεις και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και έκαναν ένα μικρό βήμα πίσω.

Αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του αντίκτυπου που είχε η απόφαση για κούρεμα όλων των καταθέσεων από την φράση της Άγκελα Μέρκελ ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις γερμανικές καταθέσεις. Είναι μια δήλωση που δείχνει το κλίμα που επικράτησε σε όλη την Ευρώπη.

Η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων εκτός από πρωτοφανής, αρχικά παρέβαινε και τον ευρωπαϊκό όρο για εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ που είχε διασφαλιστεί σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Το τσουνάμι αβεβαιότητας που προκάλεσε η αρχική απόφαση, ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που δεν αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά απότελούν μεγάλο μέρος του κορμού της ωφέλησε κάπως την περίπτωση της Κύπρου και έτσι οδηγηθήκαμε στη χθεσινή απόφαση για κούρεμα μόνο στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιερούν Ντεϊσελμπλούν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την Κύπρο αναφέρει:
“το Γιούρογκρούπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ”.

Μόλις χθες όλα αυτά καθώς η αρχική απόφαση ήταν άλλη… Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ όμως για να βάλουν το χέρι στην τσέπη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Κύπρο. Να μην πειρτάξει τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ λένε τώρα, αρκεί να βρει τα 5,8 δισ. που απαιτούνται και έτσι το ύψος του κουρέματος φτάνει σε ποσοστό – μαμούθ στο 15,6%

“Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ” συμπληρώνει ο πρόεδρος του Eurogroup που πλέον δέχεται τα πυρά όλων. Το IFF μάλιστα μιλά για ένα κακό σχέδιο που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με το τραπεζικό λόμπι που αναφέρει πως «είναι ιδιαίτερα λυπηρό, είχε γεννήσει μια λάθος απόφαση το αρχικό σχέδιο».

Μάλιστα ο Χανγκ Τραν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει».

Κάπου εδώ βρίσκεται και η ουσία. Κάπου εδώ υπήρξε και η βάση για αλλαγή της απόφασης και την εγγύηση των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ., όμως όπως επισημαίνει και το IFF η ζημιά φαίνεται πως έγινε.

Σε αυτό το κλίμα και με την σημαντική αλλαγή ως προς την εγγύηση των καταθέσεων το κυπριακό κοινοβούλιο καλείται σήμερα να εγκρίνει τη νέα απόφαση.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων το ΔΗΚΟ που μετά την αλλαγή της απόφασης ίσως αλλάξει στάση και ενώπιον του ομού εκβιασμού περί χρεοκοπίας ίσως υπερψηφίσει την πρόταση. Πήγες από την Κύπρος ωστόσο αναφέρουν ότι ακόμη και εάν επισήμως το ΔΗΚΟ αλλάξει στάση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για 3 ως 4 βουλευτές από τους 8 συνολικά που θα ψηφίσουν ενάντια στην απόφαση. Οι ίδιοι αναλυτές μετρούν έως 19 ψήφους στο ΔΗΣΥ και ακόμη και αν κλείνει προς το “ναι” ένας βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, όλα δείχνουν ότι οι 28 ψήφοι που απαιτούνται στη σημερινή ψηφοφορία πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθούν.

Αυτή ήταν και η κατάσταση που περιέγραψε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Κύπριος πρόεδρος, εξηγώντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί λύση χωρίς “κούρεμα” των καταθέσεων, διότι εκτός των αντιδράσεων στο κυπριακό κοινοβούλιο το σχέδιο διάσωσης τίθεται σε περιπέτειες και λόγω των Ρωσικών αντιδράσεων.
Οι Ρωσία ξεκαθάρισε ότι θα επανεξετάσει τη στάση της έναντι της Κύπρου καθώς μιλά ανοιχτά για κατάσχεση περιουσιών Ρώσων πολιτών στην Κύπρο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πάει στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών καθώς όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί μετά τις εξελίξεις νέος διακανονισμός του δανείου από τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ανησυχούν την Αθήνα και γι’ αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση συσκέπτονται την ώρα της συνεδρίασης της Κυπριακής Βουλής ώστε να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναλόγως να κινηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Η Κίνα έριξε σωσίβιο 30 δισ. αλλά η Κύπρος δεν το… έπιασε ποτέ!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε