Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κούρεμα χρέους για την Κύπρο;

Κούρεμα χρέους για την Κύπρο;

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung το ΔΝΤ ζητά κούρεμα τμήματος του χρέους της Κύπρου ειδάλλως η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των τόκων.

Αυτό υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη κύκλους διαπραγματευτών. Η πρόταση ωστόσο αμφισβητείται από κράτη της ευρωζώνης δεδομένης και της υπόσχεσης ότι το ελληνικό προηγούμενο θα ήταν μοναδικό.

Το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει σε ένα πακέτο στήριξης για την Κύπρο υπό τη μορφή που συζητείται μέχρι σήμερα, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με πηγή από τους διαπραγματευτικούς κύκλους το ΔΝΤ ζητά κούρεμα τμήματος του χρέους της, ειδάλλως η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των τόκων και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Τη θέση του ΔΝΤ φαίνεται ότι στηρίζουν κι άλλες χώρες του ευρώ. Αντίθετα, πολέμιοι θυμίζουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η διαγραφή αξιώσεων ιδιωτών πιστωτών συνοδεύτηκε πάντα με την επεξήγηση ότι θα επρόκειτο για μοναδική περίπτωση. Εάν τώρα παραβιαστεί αυτή η υπόσχεση, υπάρχει περίπτωση να χάσει ολόκληρη η ευρωζώνη την αξιοπιστία της. «Η κατάσταση στην Κύπρο είναι χειρότερη από αυτήν την Ελλάδας» παρατηρεί στην εφημερίδα εκπρόσωπος της ΕΕ.

Στο παιχνίδι και η Ρωσία;

Λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κατά την ίδια εφημερίδα. Για χώρες όπως η Γερμανία και την Ολλανδία δεν τίθεται καν θέμα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στη διάσωση της Κύπρου. Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί -και το έχει τονίσει κατά κόρον στο παρελθόν- ότι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης είναι ουσιαστiκής σημασίας.

Μία εναλλακτική λύση κατά την εφημερίδα θα ήταν να μεταβιβάσει η Ρωσία στο ΔΝΤ το ποσό των 5 δισ. ευρώ και εκείνο με τη σειρά του να τα διαθέσει στη Λευκωσία. Έτσι ο διεθνής οργανισμός θα παρέμενε στο παιγνίδι, όχι όμως με δικά του χρήματα. Η διαγραφή χρέους ως λύση του προβλήματος παραμένει αμφισβητήσιμη όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Πολέμιοι σημειώνουν ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα κυπριακά ομόλογα κατέχουν κυπριακές τράπεζες. Σε περίπτωση κουρέματος η ευρωζώνη θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα τεράστιο πόσο δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και επειδή το δάνειο αυτό θα υπολογιζόταν στο κρατικό χρέος, το κέρδος θα ήταν μηδενικό.

Τον Ιανουάριο η Μέρκελ στη Λευκωσία

Για την ώρα λεφτά υπάρχουν μέχρι τον Φεβρουάριο χάρη στα συνταξιοδοτικά ταμεία, που έχουν διασώσει την Κύπρο από βέβαιη χρεοκοπία. Στις 11 Ιανουαρίου η Μέρκελ θα συμμετάσχει σε ένα συνέδριο στη Λευκωσία και στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χριστόφια, καθώς και με εκπροσώπους της τρόικας. Στις 15 Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας και μία εβδομάδα αργότερα θα συνέλθει το Eurogroup για να δώσει κατ΄αρχάς την έγκρισή του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε