Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κουρεύονται τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ;

Κουρεύονται τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ;

Μόνο η φράση του Μάριο Ντράγκι πως στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» με αυτά των ιδιωτών επενδυτών αφορά επί της ουσίας την Ελλάδα

Πάνω σε αυτή τη φράση ωστόσο εστιάζει η Ελληνική πλευρά τονίζοντας πως ανοίγει ο δρόμος για υπαγωγή στο PSI και των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ευρωπαϊκή τράπεζα και στην πρώτη φάση του “κουρέματος” έμειναν αλώβητα.

Πάντως όλοι κρατούν μικρό καλάθι. Μιλούν για ελπίδες. Το πρώτο βήμα έγινε, λένε, είναι θέμα διαπραγμάτευσης ώστε να πείσει η ελληνική πλευρά πως πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση.

Βέβαια υπάρχουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι βιόσιμο. Κάποιοι αντί του 120% μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το ανεβάζουν σε ποσοστά πάνω από 135%.

Έτσι πηγές αναφέρουν ότι το “κούρεμα” των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ θα γίνει μονόδρομος ώστε το χρέος να πέσει το 2020 σε επίπεδα κάτω του 120% του ΑΕΠ.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να πείσει πως έχει βάλει σε σωστή τροχιά το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.

Πολλοί συνδέουν το κούρεμα των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αλλά και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η ευρωζώνη.

Πολλοί επίσης  δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση μεταφράζοντας δηλώσεις κυρίως των Γερμανών αξιωματούχων πως δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στη χώρα μας.

Τα επιπλέον χρήματα μπορούν εμμέσως να δοθούν στην Ελλάδα δια του κουρέματος των συγκεκριμένων ομολόγων, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μείωνε κατά πολύ τις ετήσιες δανειακές απαιτήσεις της χώρας και θα έδινε μεγάλη ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης:
Ανάσα για την Ελλάδα η απόφαση Ντράγκι για αγορά ομολόγων

100% ιδιωτικές οι ΔΕΚΟ – Ποιες εταιρείες πωλούνται άμεσα

Την Κυριακή η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Η οργή του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές Μαξίμου – Οι 10 καυτές σπόντες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε