Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κραχ στην αγορά – 500 εκατομμύρια οι απώλειες

Κραχ στην αγορά – 500 εκατομμύρια οι απώλειες
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.04.2012 | 09:59
Πρώτη δημοσίευση: 13.04.2012 | 09:59

Απ' τη μια το ... αντίδωρο των Δημοσίων υπαλλήλων, απ' την άλλη το κουρεμένο δώρο και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι απώλειες εφέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Κάπως έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ ο τζίρος των καταστημάτων έκανε βουτιά από τα 5 στα 4,5 δισεκατομμύρια και η απώλεια αυτών των 500 εκατομμυρίων ίσως αποτελέσει την “ταφόπλακα” για πολλές επιχειρήσεις εντείνοντας ακόμη πιο πολύ το ήδη τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Η ΕΣΕΕ μιλά για πτώση των πωλήσεων κατά 15% και από αυτήν τη «βουτιά» δεν ξεφεύγει ούτε ένας κλάδος του εμπορίου.

Αναλυτικότερα, ανά κλάδο καταγράφεται μείωση από 4 έως 7%, στα σούπερ μάρκετ από 9 έως 12% και στα μικρά καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα ο τζίρος έπεσε από 11 έως 13%. Τα καλλυντικά, κλάδος που δύσκολα έχανε σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, μετρά απώλειες πωλήσεων από 15 έως 17%.

Τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία παραδοσιακά άλλες εποχές τέτοιες μέρες συγκέντρωναν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, καταγράφουν μείωση τζίρου από 18 έως 21%, ενώ κάμψη από 12 έως και 15% σημειώνεται και στα εποχικά καταστήματα με δώρα.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση των πωλήσεων στον κλάδο των τροφίμων. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κάτω από τα 570 εκατ. ευρώ, έναντι 612 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Στο μέγεθος αυτό έχει συνυπολογιστεί και η μείωση των τιμών κατά περίπου 10%. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης συνιστά στους εμπόρους να συνεχίσουν την προσεκτική τιμολόγηση, λόγω της αγοραστικής αδυναμίας των καταναλωτών

Διαβάστε επίσης:
Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα και αύριο   Διαδώστε αυτό το άρθρο