Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κρίση κρίση αλλά δηλώσαμε περισσότερα εισοδήματα!

Κρίση κρίση αλλά δηλώσαμε περισσότερα εισοδήματα!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.11.2011 | 07:06
Πρώτη δημοσίευση: 16.11.2011 | 07:06

Εισοδήματα ρεκόρ δήλωσαν φέτος οι φορολογούμενοι. Αναμένεται να φτάσουν μέχρι και στα 102 δισεκατομμύρια ευρώ

Πάνω από 100 δισ. ευρώ δήλωσαν φέτος στην εφορία περίπου 5.500.000 φορολογούμενοι ενώ πέρυσι τα συνολικά εισοδήματα αντίστοιχου αριθμού φορολογουμένων δεν ξεπέρασαν τα 98,5 δισ. ευρώ.
 
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων όπως αυτή προέκυψε κατά την εκκαθάρισή τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σύνολο 4.979.893 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμή το σύνολο των φορολογούμενων εισοδημάτων ξεπερνά τα 92,2 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι απομένουν προς εκκαθάριση περίπου 750.000 φορολογικές δηλώσεις, τότε το συνολικό εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 102 δισ. ευρώ.
 
Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως το 2010, μία χρονιά ύφεσης και σημαντικής αύξησης της ανεργίας οι φορολογούμενοι εμφάνισαν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα από το 2009 που ακόμη η κρίση ήταν στην αρχή της. Είναι επίσης εντυπωσιακό πως το κράτος ενώ οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραπάνω εισοδήματα από τα προηγούμενα χρόνια δεν καταφέρνει όχι μόνο να πιάσει το στόχο των εσόδων του προϋπολογισμού αλλά να κινείται με αρνητικούς ρυθμούς, δηλαδή λιγότερα σε σύγκριση με τις περυσινές πραγματοποιήσεις.
 
Μία εξήγηση είναι ότι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων αναγκάστηκαν να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις υψηλότερα εισοδήματα τα οποία όμως εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από το περυσινό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Ετσι, το κράτος υπουργείο Οικονομικών βλέπει τα δηλωθέντα εισοδήματα να αυξάνονται αλλά τους φόρους να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, το μέτρο των αποδείξεων με τις μεγάλες επιστροφές φόρου λειτούργησα αρνητικά για την πορεία των εσόδων. Ακόμη, τα έσοδα του εφετινού προϋπολογισμού είναι μειωμένα γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν αλλά και γιατί εμφανίζουν πολύ χαμηλότερους τζίρους.
 
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μέσο δηλωθέν εισόδημα για το 2010 διαμορφώθηκε στα 18.516 ευρώ ενώ για το 2009 ήταν 17.661 ευρώ.
 
Επίσης, σημαντικό ρόλο στην απώλεια εσόδων έπαιξε σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η αύξηση του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες στα 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης οδήγησαν χιλιάδες φορολογούμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους όμως αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να βρεθούν κάτω από το «ραντάρ» των 12.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένα χαράτσι κάθε 15 μέρες -Μαζεμένοι οι φόροι 2 χρόνων...

Τρόικα: Αν δεν υπογράψει ο Σαμαράς δεν παίρνετε την 6η...

 

 

 

 

 

Tags: TAXISNET


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. TAXISNET: Καθυστέρηση και φέτος στις φορολογικές δηλώσεις TAXISNET: Καθυστέρηση και φέτος στις φορολογικές δηλώσεις
  2. ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία ενίσχυση 2017: Τι ισχύει για τους κωδικούς TAXIS-NET ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία ενίσχυση 2017: Τι ισχύει για τους κωδικούς TAXIS-NET
  3. TAXISnet: Μη διαθέσιμες υπηρεσίες μεταξύ 16.30 – 21.00 TAXISnet: Μη διαθέσιμες υπηρεσίες μεταξύ 16.30 – 21.00
  4. TAXISnet: Μη διαθέσιμες ορισμένες υπηρεσίες μέχρι τις 21.30 TAXISnet: Μη διαθέσιμες ορισμένες υπηρεσίες μέχρι τις 21.30
  5. Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Εκτύπωση στο gsis.gr [pics] Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Εκτύπωση στο gsis.gr [pics]
  6. Tέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων έως τις 9 Ιανουαρίου Tέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων έως τις 9 Ιανουαρίου