Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κρίσιμη η Παρασκευή για τις εξελίξεις στις τράπεζες στην Ελλάδα

Κρίσιμη η Παρασκευή για τις εξελίξεις στις τράπεζες στην Ελλάδα

Ανακοινώνονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή τα οικονομικά αποτελέσματα τωντραπεζών μετά τις διαδοχικές παρατάσεις που είχαν λάβει. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα δώσει το έναυσμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα δώσει το «πράσινο» φώς για την δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με την δημόσια πρόταση για την απόκτηση της Eurobank. Εξασφαλισμένο είναι ήδη το 44% περίπου των βασικών μετοχών του ομίλου Λάτση που έχει εκφράσει την ανέκκλητη δέσμευση του για στη πρόταση της Εθνικής Τράπεζας. Η δημόσια πρόταση της Εθνικής θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013, ενώ η πλήρης λειτουργική ενοποίηση των δύο τραπεζών θα υλοποιηθεί μέσα σε 2-3 χρόνια.

Στο μέτωπο της Alpha Bank-Εμπορικής Τράπεζας οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα είναι πιο γρήγορες. Η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση της Alpha Bank πραγματοποιείται στις 27 Δεκεμβρίου και η συγχώνευση εκτιμάται θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Εξάλλου με την καταβολή της δόσης ξεκινούν και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Όπως όμως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, τα κεφάλαια που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση δεν αναμένεται να «μεταφραστούν» σε νέες χορηγήσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει το πιστωτικό σύστημα σε σταθεροποίηση και σε ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής του επάρκειας, οι οποίοι επλήγησαν από τη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και η πιστωτική επέκταση που θα την συνοδεύσει θα προέλθει από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, την σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και την δυνατότητα εξόδου των τραπεζών στην διατραπεζική αγορά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ότι τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση δεν δημιουργούν νέα δάνεια (νέες χορηγήσεις). Μόνον εάν γυρίσουν οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα συμβεί με μαζική μορφή όταν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, θα υπάρξει δυνατότητα ενίσχυσης την πιστωτικής επέκτασης Ήδη το τελευταίο τετράμηνο έχουν επιστρέψει καταθέσεις περίπου 5 δισ.ευρώ και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση της τάσης επιστροφής καταθέσεων.

Ένεση ρευστότητας πάντως θα δοθεί άμεσα με τα κεφάλαια που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ) προς τις εμπορικές τράπεζες και μέσω αυτών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χαμηλότοκα επιτόκια, καθώς ξεκίνησε προς τη χώρα μας, η χορήγηση κονδυλίων συνολικού ύψους 750,5 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η εκταμίευση θα έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 21/12/2012.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις χορηγήσεις στο τραπεζικό σύστημα, την Πέμπτη, 20/12/2012, θα εκταμιευτούν 60 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή, 21/12/2012, θα εκταμιευτούν 12,5 εκατ. ευρώ προς την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναμένεται, επίσης, η εκταμίευση, εντός Δεκεμβρίου, 140 εκατ. ευρώ προς την Alpha Βank για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για το 2013, να αρχίσει η σταδιακή εκταμίευση προς τις τράπεζες Εθνική, Παγκρήτια, Πειραιώς και Εurobank για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρείται κομβικό σημείο στην διαδικασία της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελούν το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες θα είναι οι Επίτροποι των τραπεζών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε