Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κρίσιμη η αυριανή δημοπρασία εντόκων-20 δισ. θα χρειαστεί εφέτος η Ελλάδα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Με τα σπρεντ να έχουν φτάσει στα ύψη η αυριανή έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που θα βγει στις αγορές για να δανειστεί

από 1,5 ως 2 δισ. ευρώ (με προσδοκία να φτάσουν τα 4 δισ. με την έκδοση γραμματίων τρίμηνης διάρκειας) χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από κρίσιμη, καθώς η αγορά γνωρίζει ότι η χώρα μας που ούτως ή άλλως έχει πρόβλημα θα πρέπει να βρει μέσα στους επόμενους 12 μήνες 18 δισεκατομμύρια για να εξυπηρετήσει τους τόκους των δανείων της και άλλα δύο δισεκατομμύρια για να εξυπηρετήσει τις εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας στις οποίες προχώρησε τον τελευταίο καιρό.
Παράλληλα ο νέος δανεισμός της Ελλάδας έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία βγαίνουν στην αγορά τόσο χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία η Σλοβακία και η Ιταλία, όσο και ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Συνολικά μέσα στην εβδομάδα οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν για να ζητήσουν από τις αγορές 25 δισεκατομμύρια και θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές … περιμένουν στη γωνία.
Μια ματιά μονάχα στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου Ελλάδα, Γερμανία μπορεί να δείξει το τι μέλει γενέσθαι …
Απόδοση Ελληνικού ομολόγου: 12,69%
Απόδοση Γερμανικού ομολόγου : 2,86
Η Ελλάδα απλά ελπίζει αύριο να μην δανειστεί με επιτόκιο πάνω από το 5%. Η τελευταία προσπάθεια όμως έδειξε ότι με εξαίρεση τα τέλη καλοκαιριού υπάρχει μια αυξητική τάση στα επιτόκια.
Από τη στιγμή λοιπόν που η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει καλούς όρους δανεισμού έστω και ετήσιας διάρκειας η επιστροφή της στην αγορά μετατίθεται για… πολύ αργότερα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε