Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία – Έκδοση εντόκων γραμματίων

Σε δημοπρασία εξάμηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων, ύψους 1,25 δις. ευρώ, θα προχωρήσει το Δημόσιο στις 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, και αυτή η έκδοση θα διατεθεί στη συνέχεια στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Ιανουαρίου 2011.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), ενώ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής και μη ανταγωνιστικών προσφορών. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Τα έντοκα γραμμάτια θα αποκτηθούν με έναν από τους εξής τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Περίοδος εγγραφών, από Δευτέρα 12 Ιουλίου έως και Τετάρτη 14 Ιουλίου.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι, επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε