Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κρίσιμος δανεισμός 2 δισ. για τα άδεια ταμεία ή …“ξεμένουμε” από ρευστό

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στην «σκιά» άλλης μίας υποβάθμισης από διεθνή οίκο αξιολόγησης -αυτή την φορά ήταν η Standard&Poor’s- λίγες ώρες πριν από ένα κρίσιμο για την τύχη του ελληνικού ζητήματος Eurogroup, η Ελλάδα βγαίνει σήμερα στις αγορές για δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων αναζητώντας «σωσίβιο» ρευστότητας.

Είναι ίσως η κρισιμότερη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τότε που η χώρα μας εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης, αφού τα κεφάλαια που αναζητά σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δώσουν «παράταση ζωής» λίγων ημερών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα κρατικά ταμεία στερεύουν από ρευστό..

Από την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το «νέο πακέτο» στήριξης συνεχίζονται στους κόλπους της ευρωπαϊκής ένωσης -και είναι «σκληρές»- και η επόμενη δόση δεν εκταμιεύεται από το ΔΝΤ αν δεν υπάρξει «εγγύηση» από την Ευρώπη για νέο δάνειο, τα χρήματα που θα αντλήσει σήμερα το δημόσιο μοιάζουν «βάλσαμο» για τα άδεια ταμεία.

Εάν κυλήσουν όλα ομαλά, τότε σήμερα θα αντληθούν σήμερα 1,625 δις ευρώ, ενώ την Πέμπτη θα ανεβάσει το συνολικό ποσό δανεισμού στα 2 δις ευρώ. Ετσι, το κράτος θα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι να αποφασιστεί από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η τύχη του νέου πακέτου στήριξης και της επόμενης – πέμπτης κατά σειρά – δόσης.

Στο εφιαλτικό σενάριο που δεν μπορέσουν να καλυφθούν τα έντοκα γραμμάτια, τότε το κράτος δεν θα έχει το απαραίτητο ρευστό και παράλληλα θα ενταθούν οι ανησυχίες στις αγορές για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, θα αναδειχθούν και ενδεχόμενα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:
Από μία κλωστή κρέμεται η ελληνική χρεοκοπία – Η πιο κρίσιμη ημέρα και τα παιχνίδια των υποβαθμίσεων

Στην κατηγορία των χωρών υπό πτώχευση μας “ρίχνει η Standard

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε