Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κρυφό σχέδιο για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει την πρόταση της Κομισιόν στις χώρες μέλη της ΕΕ για σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν ώστε ένας εργαζόμενος να μην περνά περισσότερο από το 1/3 της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη.

Χωρίς τη μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας διαφαίνεται η προοπτική ενός επώδυνου συνδυασμού περιορισμού των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα λίγο περισσότερο από τα 60 έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, δηλαδή σε ένα επίπεδο σαφώς κατώτερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετείται σε 63,5 χρόνια για τους άνδρες και 62,3 για τις γυναίκες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στη Μαδρίτη ότι θεωρεί αναγκαία μία γενική μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην υπογεννητικότητα.

«Παρακινούμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Επιτροπή αποκλείει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που αφορά το συνταξιοδοτικό. Στο ίδιο μήκος και η αντίδραση του ΔΝΤ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε