Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κυβέρνηση: Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία μέσω Προβόπουλου

Προβόπουλος: Δημιουργούνται συνθήκες για έξοδο της ελλ. οικονομίας απο τον φαύλο κύκλο. Αποθαρρυντικά τα στοιχεία που δείχνουν ύφεση σε περισσότερους τομείς. Συγκυριακή χαρακτηρίστηκε η υστέρηση εσόδων που φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ

Κλίμα αισιοδοξίας, κόντρα στα στοιχεία της ύφεσης που δημοσιοποιούνται καθημερινά, επιχείρησε να διαμορφώσει η κυβέρνηση στο μέτωπο της oικονομίας, μέσω του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ώρα που οι κάμερες ήταν ακόμα μέσα στο χώρο της συνάντησης, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε οτι τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπο έλεγχο παρά το όποια προβλήματα και τόνισε οτι δημιουργούνται συνθήκες για να βγεί η ελληνική οικονομία απο το φαύλο κύκλο και να προχωρήσει σε έναν ενάρετο κύκλο, με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός, απο την πλευρά του, σχολίασε οτι οι πρώτοι στόχοι που είχαν τεθεί, τώρα έχουν κατακτηθεί, όμως επισήμανε οτι “πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης στην οικονομία”.

Ολα αυτά όμως ελέχθησαν την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν βαθιά ύφεση σε όλο και περισσότερους τομείς και την ώρα που η Κομισίον, αν και ενέκρινε τη δεύτερη δόση του δανείου, δεν απέκλεισε τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων για την αύξηση των εσόδων.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης ήταν παρόν και ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε οτι η υστέρηση εσόδων είναι της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ αλλά χαρακτηρίστηκε συγκυριακή, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν στο δημόσιο έσοδα που σχετίζονται με το ΕΤΑΚ, τον ΦΜΑΠ και τη φορολογία απέναντι σε φυσικά και άλλα πρόσωπα. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με “φούλ ρυθμούς” στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο, ειπώθηκε οτι τα περιθώρια είναι γνωστά ωστόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ένα απόθεμα 100 εκατ. ευρώ απο το ταμείο αλληλεγγύης υπερ των ασθενέστερων .”Το θέμα δεν είναι να δώσεις αλλά πώς διαχειρίζεσαι αυτά που ήδη δίνεις και τα οποία είναι πολλά” φέρεται να είπε ο υπ. Οικονομικών στη συνάντηση.

Τέλος, σχετικά με το μέλλον των τραπεζών εκφράστηκε η αισιοδοξία οτι και στο επόμενο Stress Test τα πράγματα θα πάνε καλά για τις ελληνικές τράπεζες ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η απόφαση να συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ χvρίς όμως να είναι γνωστό προς το παρόν το ύψος της συμμετοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Κομισιόν: Η Ελλάδα θα πάρει τη δεύτερη δόση του δανείου
Γ. Παπανδρέου: Ψάχνει εναγωνίως την ανάπτυξη – Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου

 

Μαύρο καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό – Πτώση 11,9% στα έσοδα – “Κανόνια” από βρετανικούς tour operators
Να γιατί αγοράζουμε “no name” προϊόντα
2087,05 ευρώ το μήνα χρειάζεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε