Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των επιχειρησιακών δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να το ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία συζητήθηκαν στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης κάθησαν στο ίδιο τραπέζι με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και έκαναν μια πρώτη συζήτηση για το κοινωνικό πακέτο που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.

Με τη συνάντηση της Πέμπτης άνοιξε ο κύκλος των επαφών, ο οποίος θα κορυφωθεί την προσεχή Τετάρτη, όταν το πρόεδρειο της ΓΣΕΕ θα γίνει δεκτό στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός περιμένει τις εισηγήσεις των υπουργών του και στο πλαίσιο αυτό έγινε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας.

Στην κορυφή της ατζέντας όσων συζητήθηκαν ήταν όλα τα μεγάλα ζητήματα, ήταν η ανεργία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ μέχρι τα μέσα του χειμώνα θα φτάσει το 1 εκατομμύριο, οι κλαδικές συμβάσεις, η εξυγίανση και η αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ αλλά και η κατάσταση στην αγορά, όπου δεν υπάρχει ρευστότητα και η ακρίβεια καλπάζει.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως οι κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των επιχειρησιακών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο με την τρόικα λέει το αντίθετο.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη από την συνάντηση ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τις αυξήσεις στην αγορά, ζήτησε τη συμβολή της ΓΣΕΕ στην ενδυνάμωση του καταναλωτικού κινήματος για να γίνει μαχητικότερο στα δικαιώματά του. Επίσης, η υπουργός, σε όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεσήμανε «ότι η επιτυχία του Συμβολαίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, χρειάζεται τη συμβολή όλων μας. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων, χρειάζεται η προσπάθεια όλων, ώστε να αλλάξει η επιχειρηματική αντίληψη και να δημιουργηθούν βιώσιμες και καινοτόμες επιχειρήσεις».

Σημείωσε επίσης ότι ήδη τρέχουν τα μισά προγράμματα και σταδιακά θα ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα και υπενθύμισε ότι έχει λήξει η διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό νόμο και ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να μην καθυστερήσει περαιτέρω την κατάθεση των προτάσεών της.

Στις διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου εκτιμήθηκε ότι τελικά δεν υπάρχουν περιθώρια ιδίως για τον επόμενο χρόνο καθώς θα είναι ο πιο καθοριστικός όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου για την μείωση του ελλείμματος.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο είναι η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή», επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης δεν πρέπει να αναμένουμε εξαγγελίες παροχών. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο για κάποιες κοινωνικές παροχές μέσα από την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε