Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Λάδι στη φωτιά” από Στίμπγκεν: Μου σπάει τα νεύρα το ΔΝΤ! Να αποφασίσει για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– “Καλύτερα θα ήταν για το ΔΝΤ να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις”, δήλωσε ο Μίχαελ Στίμπγκεν μιλώντας στη Deutsche Welle
– Oι δηλώσεις του εκπροσώπου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ της CDU/CSU γίνονται εν μέσω του… πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαίων και ΔΝΤ
– Για “ανόητους τεχνοκράτες” έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο φωτογραφίζοντας τον Τόμσεν
– Ευρωπαϊκοί κύκλοι μιλούν για “παραπλανητικούς” ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
– Προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων και προς την ελληνική κυβέρνηση “να μην παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών”

Λάδι στη… φωτιά που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαίων και του ΔΝΤ ρίχνει ο εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ της CDU/CSU, Μίχαελ Στίμπγκεν, μιλώντας στη Deutsche Welle.

“Καλύτερα θα ήταν για το ΔΝΤ να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις. Αυτό που μου σπάει τα νεύρα είναι ότι το Ταμείο έχει αναλάβει την ίδια υποχρέωση έναντι της Ελλάδα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ΕΕ. Γι’ αυτό θέλω να ακούω πιο εποικοδομητικές προτάσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Η οργή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού αντανακλά τα αισθήματα που τρέφουν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι άλλοι κομματικοί του σύντροφοι αυτήν την εποχή. “Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το καταστατικό του δεν επιτρέπει ελάφρυνση χρέους, αλλά παροτρύνει τον ESM να το κάνει και μάλιστα με γενναιοδωρία παρά το ότι δεν το προβλέπει ο δικός του κανονισμός. Εάν αντιληφθεί ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τον ESM, τότε μπορεί να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους τρεις θεσμούς.Το ΔΝΤ είναι εταίρος του ESM, όχι εχθρός και αντίπαλος. Και θα πρέπει να σας πω επίσης ότι το ΔΝΤ δεν είναι για δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά για να αναλογιστεί πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το λιγότερο που κάνει αυτήν τη στιγμή”.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, “για το συνυπολογισμό του οποίου σημειωτέον συνέβαλε και το ΔΝΤ” ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής το θεωρεί εφικτό, εάν συντρέξουν όμως κι άλλες προϋποθέσεις. “Η Ελλάδα ωστόσο καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και έτσι μετατίθεται η δυνατότητα μεταβολών στη δημοσιονομική πολιτική (..) Ο στόχος ενός μακροπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%, θα οδηγούσε την Ελλάδα και πάλι στην αυτόνομη διαχείριση της δημοσιονομικής της πολιτικής (…).Στην πράξη, όταν τα πακέτα διάσωσης δεν τρέχουν όπως το έχουμε σκεφτεί – κι αυτό συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο – προχωρούμε σε κάποιες προσαρμογές. Για το ελληνικό πρόγραμμα θα το δούμε μετά την δεύτερη αξιολόγηση”.

Εκείνο στο οποίο μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης γιατί “δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης”. Ο Μίχαελ Στίμπγκεν παραθέτει την διαδοχή γεγονότων έτσι όπως τη συμμερίζεται η γερμανική βουλή: σωστή εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, μετά τη λήξη του έλεγχος της βιωσιμότητας του χρέους και μετά, εάν χρειαστεί, λήψη αποφάσεων.

“Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο”, αναφέρει στη Deutsche Welle.

“Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup”.

Οι δηλώσεις του Στίμπγκεν γίνονται εν μέσω του… πολέμου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Τσίπρας: Ανόητοι τεχνοκράτες!

 

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο έκανε λόγο για ανόητους τεχνοκράτες, φωτογραφίζοντας τον Πολ Τομσεν. Λίγη ώρα αργότερα στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, μπαίνουν και ευρωπαϊκοί… κύκλοι, που αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων στα οποία το ΔΝΤ βασίζει την κριτική του στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα όμως το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, κάνει λόγο για προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση “να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών”.

Κύκλοι κατά ΔΝΤ

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται “παραπλανητικός” ο ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος, καθώς εάν συνοψιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, ένα πρόσωπο με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, η οποία είναι διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και τουλάχιστον κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, για τη μείωση του οποίου πιέζει το ΔΝΤ, σύμφωνα με κοινούς υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, κατά την πρώτη αξιολόγηση η φορολογική βάση διευρύνθηκε στην Ελλάδα, μειώνοντας το αφορολόγητο κατά 10% και ευθυγραμμίζοντάς το με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 75% στην αρχή του προγράμματος σε 50% τώρα, τονίζεται ότι δεν είναι σωστός, καθώς η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων τους πρώτους εννιά μήνες του 2016 αυξήθηκε στο 81% για τους τέσσερις βασικούς φόρους, από 77% το 2015.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πληρώνει πολύ υψηλές συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της έκθεσης του 2015 για τη γήρανση, ο μέσος όρος των συντάξεων στη Γερμανία το 2013 ήταν 1.233 ευρώ το μήνα, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν σε 846 ευρώ το μήνα, δηλαδή κατά 45% χαμηλότερος. Αν, δε, προστεθούν και οι παροχές του κράτους πρόνοιας που στην περίπτωση της Γερμανίας είναι πολλαπλάσιες από αυτές του ελληνικού κράτους, τότε η διαφορά γίνεται δυσανάλογα μεγάλη.

ΜΝΙ: Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων στην κυβέρνηση

Για… φιλική προειδοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα να μην προκαλέσει προβλήματα στην ευρωζώνη, με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να λέει πως μια τέτοια στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας, θα μπορούσε να της γυρίσει “μπούμερανγκ”.

Η ίδια πηγή, τονίζει πως παρότι το Βερολίνο θέλει ομαλότητα πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει σε τυχόν απειλές από την πλευρά της Αθήνας. «Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει» λέει ο αξιωματούχος.

Η απάντηση της Αθήνας στο κείμενο Τόμσεν

Όχι απλά δεν έμειναν αναπάντητα από την κυβέρνηση τα όσα σκληρά έγραψε ο Πολ Τόμσεν εκπροσωπώντας το ΔΝΤ στο blog του αλλά με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα των προθέσεών της για την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.Την πολιτική της ρήξης με το ΔΝΤ και της σύμπλευσης με την Ευρώπη.

Τσίπρας: Ανόητος τεχνοκράτης ο Τόμσεν

Ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε και απευθυνόμενος στο ΔΝΤ είπε: «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Είπε ακόμα στρέφοντας τα βέλη του στον ίδιο τον Πολ Τομσεν ότι δεν θα ασχοληθούμε με «τους ανόητους τεχνοκράτες που «βαφτίζουν το “λάθος”, “σωστό”».

Τα λάθη του ΔΝΤ

Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές θύμιζαν τα λάθη του ΔΝΤ: «Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από την έναρξη της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος το 2015, το ΔΝΤ κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι το 2010, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση -0.4% και η ύφεση ανήλθε στο 5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση -2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 7,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 6,6%. Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,3%, ενώ για το 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% και το έτος κλείνει με – 0,2%.

Τσακαλώτος στον Guardian: Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τα μέτρα που ζητάτε

Είχε προηγηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που “διεθνοποιώντας” την κόντρα με το ΔΝΤ απευθύνθηκε στον Πολ Τόμσεν μέσω Guardian. Εκεί έκανε τις δηλώσεις – απάντηση στο ΔΝΤ. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «Μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ».

Είπε επίσης ότι η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μία συμβιβαστική λύση στους υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Η θέση της Ελλάδας είναι ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως η ελληνική δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τζανακόπουλος: Δεν σέβεστε τον ελληνικό λαό

Σε πιο οξείς τόνους ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κάνοντας λόγο για ψευδή στοιχεία, για ανεπάρκεια σε επίπεδο τεχνοκρατών του Ταμείου και κάλεσε το ΔΝΤ να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό.

Με μια μακρά αναφορά στις αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για τα έτη από το 2011 ως το 2013 όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη και η χώρα είχε τελικά ύφεση από 3,3% ως και 6,6%, αναφέρθηκε στην καταστροφολογική λογική των μετέπειτα προβλέψεών του που επίσης διαψεύστηκαν και έκανε λόγο για ψευδή δεδομένα τα οποία επικαλούνται στο άρθρο του οι κύριοι Τόμσεν και Όμπσφελντ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό, το Ταμείο να μην βασίζεται σε ανακριβή και ψευδή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στήριξη στην Ελλάδα από Κομισιόν και ESM

Λίγη ώρα μετά το «άδειασμα» στους αξιωματούχους του Ταμείου από την Ανίκα Μπράιντχαντ, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ήρθε και εκείνο από τον ESM!

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εξέφρασε την έκπληξη των ευρωπαϊκών θεσμών για τις απόψεις που εξέφρασαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ. «Στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τη στιγμή που νέες συνομιλίες ξεκινούν στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν με τη δημοσίευση αξιωματούχων του ΔΝΤ στο μπλογκ του Ταμείου σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα, κατ’ ιδίαν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ESM.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε