Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Λαγκάρντ: «Μύρισε άνοιξη!»

Θετικότατη ήταν η πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ για την πορεία του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αισιόδοξη δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη προς το παρόν αποφεύχθηκε, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην τηλεοπτική εκπομπή Charlie Rose, σημειώνοντας ότι «φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι».

«Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε. Λέω προς το παρόν επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν», είπε η επικεφαλής του Ταμείου.

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχύσει ο υπόλοιπος κόσμος τους πόρους του ΔΝΤ.

«Δεν είμαι απαισιόδοξη. Μύρισε άνοιξη», τόνισε και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους να δώσουν ένα σημαντικό μέγεθος σ’ αυτό το «τείχος προστασίας» που αποκαλείται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μια μόνιμη κοινή δομή προορισμένη να χρηματοδοτεί τα κράτη που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν στις αγορές του χρέους.

«Χρειάζονται μεγάλους όγκους. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, επειδή δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ», επισήμανε.

«Όμως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα», υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με γεια μας το κούρεμα! – Πάνω από 85% η συμμετοχή – Ξεπέρασε το 95% σύμφωνα με το Reuters – Στις 08:00 οι επίσημες ανακοινώσεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε