Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Πρέπει να φτύσετε αίμα για την ανάπτυξη

ΦΩΤΟ REUTERS

Επώδυνα μέτρα και θυσίες που «πρέπει να γίνουν» μας ζητά ξανά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Με άλλά λόγια, μας το ξανά…έραψε το κουστουμάκι!

Και γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Μα για να επιστρέψει η πολυπόθητη και περιβόητη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα, με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη στην εκπομπή του ABC 7.30 Report.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε επίσης «πολιτική και κοινωνική αποδοχή» των μέτρων αλλά και συνειδητή στάση από όλους για να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά του κράτους. Και φυσικά στάθηκε ξανά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε πως περιμένει ανάπτυξη στην Ελλάδα όταν (με τις ευλογίες του ΔΝΤ) ο κατώτατος μισθός τσεκουρώθηκε κατά 22% και μοιραία μειώθηκε η ζήτηση και οι εισφορές, η Λαγκάρντ απάντησε πως τα έσοδα που… χάθηκαν, μπορούν να βρεθούν από την είσπραξη των φόρων. Όσο για τον κατώτατο μισθό; Ακόμη ένα… μήνυμα: «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ’ ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ’ ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία»…

Μοιραία, η επόμενη ερώτηση αφορούσε την ανησυχία για κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της μείωσης του κατώτερου μισθού και των περικοπών σε υγεία και παιδεία. Και τότε, η Κριστίν Λαγκάρντ μας ζήτησε (κι άλλες) θυσίες. «Είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι και να αποδεχθούν τις θυσίες που πρέπει να γίνουν, για να ορθοποδήσει η χώρα και να μπορεί στο μέλλον να απεξαρτηθεί από την οικονομική συνδρομή των ευρωπαίων και του ΔΝΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Τσεκούρι” στο εφάπαξ σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα – 7 Ταμεία στο κόκκινο

Χάθηκαν 10 δισ. ευρώ! – Νέες μειώσεις ως 12% στους μισθούς

Κόψτε τώρα μισθούς σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια

Απολύσεις στο Δημόσιο και μαχαίρι στα δώρα του ιδιωτικού τομέα

Το ΔΝΤ ζητάει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απόλυση του 22% των δημοσίων υπαλλήλων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε