Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές για την Ελλάδα

REUTERS
REUTERS

Το ΔΝΤ θα δεχθεί στο τραπέζι των συζητήσεων οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και θα ακούσει με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον καλύτερες από τις υπάρχουσες ιδέες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Λονδίνο.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ωστόσο ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει καθοριστεί κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης.

Σημείωσε επίσης ότι την ίδια στιγμή το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με βάση κοινούς κανόνες για όλα τα μέλη του και ότι δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο κενό παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της είσπραξης φόρων είναι απαραίτητες.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες σημειώνοντας πρόοδο, αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνει είτε με είτε χωρίς μνημόνιο.

Σε ερώτηση για το αν η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία ελληνική έξοδο, η κα. Λαγκάρντ απάντησε ότι μέλημα του Ταμείου είναι η σταθερότητα που θα επιτευχθεί με την κατάλληλη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί από τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι δουλειά του ΔΝΤ είναι να εξετάζει όλες τις πιθανότητες και να είναι τεχνικά έτοιμο για παν ενδεχόμενο.

«Η ξεκάθαρη προτίμηση του ΔΝΤ είναι η κατάλληλη εφαρμογή του προγράμματος, από οποιαδήποτε από τις πολιτικές δυνάμεις που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, και ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο τόσο με τους εταίρους της ευρωζώνης όπως και με το ΔΝΤ».

Εάν αυτό δεν συμβεί, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, «η δουλειά του ΔΝΤ είναι να κοιτάξει όλες τις πιθανές τεχνικές επιλογές και όλες τις πιθανές εναλλακτικές, και αυτό είναι που πρέπει να κάνει το ΔΝΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ώρα για Grexit – Ώρα για βελούδινο διαζύγιο στο ευρώ

Ομπάμα: Όλοι οι ηγέτες της G8 θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε