Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Λαγκάρντ εναντίον Κάρστενς για το ΔΝΤ!

REUTERS
REUTERS
Μάχη για δύο θα γίνει για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ να “κονταροχτυπιέται” με τον Αγκουστίν Κάρστενς.

Σε αγώνα για δύο αντιπάλους εξελίσσεται η κούρσα διαδοχής του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ θα διεκδικήσει το αξίωμα με μοναδικό αντίπαλο τον κεντρικό τραπεζίτη του Μεξικού Αγκουστίν Γκιγιέρμο Κάρστενς.
 
Οι δύο συνυποψήφιοι (ανεπισήμως μέχρι σήμερα) θα είναι και οι μόνοι μνηστήρες καθώς ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο φαίνεται να έχει ήδη παραιτηθεί από τη διαδικασία δηλώνοντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι «η κυρία Λαγκάρντ θα είναι πιθανότατα αυτή που θα εκλεγεί».

Και ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Μανουέλ, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής. Με αυτό το υπόβαθρο, αποφάσισα να μην θέσω υποψηφιότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μανουέλ, πρώην υπουργός Οικονομικών.

Έκρινε δε ότι «θα ήταν πολύ ατυχές να καταλήξουμε σ’ έναν Ευρωπαίο που να δεσμεύεται από την ΕΕ». Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν το 48% των ψήφων στο ΔΝΤ, ενώ οι αναδυόμενες χώρες μόνο το 12%.

 
Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν επισήμως μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου ενώ η εκλογή από τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου.
 
Το ισχυρό χαρτί του Μεξικανού οικονομολόγου είναι αναμφίβολα η προϋπηρεσία του σε θέσεις ευθύνης, όχι μόνο στη χώρα του αλλά και στο ΔΝΤ. Ο ίδιος χρημάτισε αναπληρωτής γενικός διευθυντής (υπ’αριθμόν 3 στην ιεραρχία) του Ταμείου από το 2003 μέχρι το 2006.
 
Επίσης έχει διατελέσει επί τέσσερα και πλέον έτη υπουργός Οικονομικών της χώρας του ενώ από τις αρχές του 2009 έχει τοποθετηθεί στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. Η στήριξή του από τις «αναδυόμενες οικονομίες» είναι το στοιχείο που τον διαφοροποιεί από την αντίπαλό του και παράλληλα το μειονέκτημά του καθώς η «φωνή» των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι πιο ισχυρή στο ΔΝΤ.
 
Από την άλλη πλευρά η Κριστίν Λαγκάρντ διαθέτει την πλειοψηφούσα στήριξη των ισχυρότερων χωρών. Αυτό και μόνο αρκεί για να της δώσει ισχυρό προβάδισμα στην τοποθέτησή στην Ουάσιγκτον. Η «αχίλλειος πτέρνα» της γαλλίδας υποψηφίου είναι η εμπλοκή της σε μια ανοιχτή δικαστική διαμάχη (υπόθεση Μπερνάρ Ταπί) με την οποία θα ασχοληθεί η γαλλική δικαιοσύνη τους επόμενους μήνες. Η ίδια πάντως επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά της δηλώνοντας βέβαιη για την απαλλαγή από τα γαλλικά δικαστήρια.
 
Αμφότεροι πραγματοποιούν «προεκλογικού τύπου» επαφές με ξενους ηγέτες προκειμένου να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους. Η γαλλίδα υπουργός βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα ενώ η περιοδία της περιλαμβάνει σταθμούς από τη Βραζιλία μέχρι την Αίγυπτο. Ανάλογου χαρακτήρα επαφές θα έχει και ο μεξικάνος τραπεζίτης στην Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε