Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Λεφτά υπάρχουν ως 20 Ιουλίου – Κίνδυνος για μισθούς συντάξεις – Απαιτούν να τηρηθεί το μνημόνιο για να δώσουν χρήματα οι εταίροι

Λεφτά υπάρχουν ως 20 Ιουλίου – Κίνδυνος για μισθούς συντάξεις – Απαιτούν να τηρηθεί το μνημόνιο για να δώσουν χρήματα οι εταίροι

– Μόλις 2 δισεκατομμύρια τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου
– Μαύρη τρύπα 666 εκατομμύρια ευρώ και “στάση πληρωμών” από το Δημόσιο
– Ψάχνουν έκτακτα μέτρα για τις πληρωμές μετά τις 15 Ιουλίου

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή κανείς δεν πληρώνεται από το Δημόσιο, παρά μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι. Το κράτος έχει κηρύξει επί της ουσίας στάση πληρωμών σε προμηθευτές, κατασκευαστές, επιχειρήσεις, ακόμη και σε φορολογούμενους που έχουν να λάβουν είτε ΦΠΑ, είτε την επιστροφή.

Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο όμως τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Έτσι πλέον αναζητούνται έκτακτα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών σε μια προσπάθεια να τονωθούν κάπως τα έσοδα, τα οποία ήδη παρουσιάζουν τεράστια απόκλιση, κυρίως λόγω ακυβερνησίας της χώρας.

Η κατάσταση στα ταμεία του κράτους είναι δραματική. Παρουσιάζεται μια πλασματική εικόνα με το έλλειμμα στα 2,3 δισ. έναντι στόχου στα 4,2 δισ. καθώς ουσιαστικά το κράτος δεν πληρώνει παρά τα… βασικά.

Μετά και την “κουρεμένη” δόση το πρόβλημα μεγάλωσε κατά 1 δισεκατομμύριο. Τώρα οι εταίροι και δανειστές μας, κυρίως μέσω Γερμανίας, διαμηνύουν πριν καν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση πως δεν συζητούν την παραμικρή απόκλιση και την παραμικρή αλλαγή στο μνημόνιο, πιέζοντας για τη λήψη όλων των συμφωνηθέντων μέτρων.

Ουσιαστικά ωστόσο χωρίς τη βοήθεια από τα χρήματα του νέου δανείου της χώρας η στάση πληρωμών είναι θέμα χρόνου.

Αυτός είναι και ο μεγάλος γρίφος που πρέπει να λύσει η νέα κυβέρνηση, αμέσως με τον σχηματισμό της.

Ουσιαστικά τα μηνύματα είναι αρνητικά, αν και θα πρέπει να ζητηθεί περίοδος χάριτος.

Τα μηνύματα πάντως είναι ότι και η “αγορά” δεν δίνει χάρη, ήδη στη χθεσινή δημοπρασία το επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε και άλλο.

Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο κατάφερε να πάρει παράταση ενός 15ημέρου, καθώς χωρίς τα χρήματα αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν ως τα τέλη Ιουνίου.

Υπάρχει σενάριο που λέει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο αλλά και τα 3 δισ. από το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να “αντέξει” ως και τα τέλη του έτους, αλλά αυτό θα σημάνει μόνο την πληρωμή μισθών και συντάξεων πλήρη στάση πληρωμών σε κάθε άλλο τομέα.

Έτσι αυτή τη στιγμή τα… στοιχήματα είναι δύο Αφενός να σχηματισθεί κυβέρνηση και αφετέρου αυτή η κυβέρνηση να μπορέσει να πείσει την τρόικα να αποδεσμεύσει άμεσα την επόμενη δόση.

Διαβάστε επίσης:
Μειώθηκε το έλλειμμα γιατί το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του

Ελλάδα η χώρα της μαύρης εργασίας! Σε 7.474 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 7.549 ανασφάλιστοι – Εργοδότες δεν δίνουν μισθούς και απολύουν χωρίς αποζημίωση

Έρχεται η σειρά της Ιταλίας για βοήθεια;

Προκαλεί ξανά ο Σόιμπλε: “Δώστε κυριαρχία για να πούμε ναι στο ευρωομόλογο”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε