Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λιτότητα ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ιταλία

Λιτότητα ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ιταλία

Περικοπές, συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διετία 2011-2012, προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Λα Ρεπούμπλικα» και «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», η κυβέρνηση έχει ήδη εντοπίσει τους κύριους τομείς, στους οποίους θα επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις της. 

Σχεδιάζεται ο αυστηρός έλεγχος και η μείωση των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μεγαλοσυνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους -όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση «Rai»- η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να μην ανανεώσει, για όλο το 2010, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που έληξαν τον Νοέμβριο. 

Για το εφάπαξ, θεωρείται πολύ πιθανό να χορηγείται μέσα σε διάστημα έξι μηνών μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού βίου, και όχι τριών, όπως γίνεται έως σήμερα. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, που για εφέτος προσδιορίζεται σε 5%. Ο υπουργός, αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων, Ρομπέρτο Καλντερόλι, της Λέγκα του Βορρά, δήλωσε ότι «θα ήταν αναγκαία μια μείωση των μισθών υπουργών, βουλευτών και μάνατζερ των ιταλικών ΔΕΚΟ, της τάξης του 5%». 

Παράλληλα και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Canale 5» (ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι) οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι σημαντικά έσοδα θα μπορούσαν να προέλθουν και από την αύξηση στην κοστολόγηση των τυχερών παιχνιδιών Lotto και Superenalotto, όπως και από την έγκριση νέων «φορολογικών συμβιβασμών», που να επιτρέψουν την νομιμοποίηση αδήλωτων ακινήτων και κεφαλαίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε