Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λόγω Ελλάδας η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο της

Λόγω Ελλάδας η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο της

Ο Γάλλος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη όσον αφορά το ελληνικό χρέος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται εκτός απροόπτου να διατηρήσει την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 1%, ενώ η προσοχή θα επικεντρωθεί στην άνιση ανάκαμψη στους κόλπους της ευρωζώνης και στην πάντα ανησυχητική περίπτωση της Ελλάδας.

“Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ είναι προφανώς ο πιο μεγάλος χαμένος” του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας, δηλώνει ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING, ο οποίος διερωτάται πώς η ΕΚΤ θα δικαιολογήσει αυτή τη λύση “χωρίς να χάσει το γόητρό της”.

Πριν από την ανακοίνωση αυτού του σχεδίου, η ΕΚΤ ουδέποτε είχε στην ουσία κρύψει τις επιφυλάξεις της ως προς το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη ζώνη του ευρώ, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά από την ίδρυσή της πριν από 11 χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη όσον αφορά το ελληνικό χρέος και διευκρίνισε ότι μία βοήθεια με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ δεν θα αποτελεί, παρά τελευταία καταφυγή.

Ομως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει επιτόκια εξαιρετικά υψηλά για να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές, η ζήτηση μειώθηκε στη διάρκεια της τελευταίας έκδοσης ομολόγων και “τελικά το πιθανότερο είναι να χρειαστεί μία οικονομική βοήθεια”, όπως σημειώνει η Unicredit.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε