Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Λουκέτα, αλλαγή ιδιοκτησίας και ανασυγκρότηση επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η ανακεφαλαιοποίηση φέρνει λουκέτα επιχειρήσεων, αλλαγές ιδιοκτησίας και ανασυγκρότηση. Ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος΄, αλλά και στις τράπεζες έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κατηγοριοποίησης των επιχειρήσεων ανάλογα με τη δραστηριότητα και το ύψος των δανείων.

Εκείνες που βρίσκονται στο ¨κόκκινο¨ και δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους (ανέρχονται στο 40% περίπου των επιχειρήσεων που πήραν δάνειο), θα μπουν στο χειρουργείο απ΄ όπου θα βγουν κλειστές ή με αλλαγές ιδιοκτησίας ή με την ίδια ιδιοκτησία και αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να είναι βιώσιμες.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα αρχίσουν να καλούν τις επιχειρήσεις με τα προβληματικά δάνεια. Θα ζητούν από τον επιχειρηματία να βάλει φρέσκα κεφάλαια, οι τράπεζες να διαγράψουν ένα μέρος των χρεών και να ρυθμιστεί το υπόλοιπο ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο.
Αν ο επιχειρηματίας αποδεχθεί την πρόταση θα εφαρμόζεται το πλάνο που προαναφέρθηκε. Αν αρνηθεί ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε η τράπεζα θα προτείνει έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει και θα αναλάβει το μάνατζμεντ της επιχείρησης, οπότε θα αλλάζει η ιδιοκτησία.
Αν, όμως αρνηθεί ο σημερινός ιδιοκτήτης και δεν βρεθεί νέος επενδυτής, τότε η επιχείρηση θα κλείνει, η τράπεζα θα στρέφεται εναντίον του επιχειρηματία και θα μπορεί να εκπλειστηριάζει ακόμα και την πρώτη κατοικία του, λένε οι πληροφορίες. Επίσης το παιχνίδι θα παίρνουν στα χέρια τους τα funds γύπες τα οποία θα αγοράζουν τα δάνεια στο 15 ως 25% της αξίας ανάλογα με την περίπτωση και στη συνέχεια θα επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ του κυνηγιού του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε