Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Λουκέτο στη Λυρική λόγω κρίσης;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Μάχη για να μην κλείσει η Λυρική σκηνή από τα χρέη της και τα ρουσφέτια που έγιναν δίνει το υπουργείο Πολιτισμού. Περικοπές στους μισθούς τους ζητούν οι εργαζόμενοι…

 

Ο υπουργός Πολιτισμού είπε πως η Λυρική Σκηνή έχει χρέος 14 εκατομμυρίων ευρώ και χαρακτήρισε την επιχείρηση ως παράδειγμα κακής διαχείρισης ενώ όπως είπε δίνεται μάχη για να μην κλείσει.
 
Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στη Λυρική Σκηνή υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου κ. Νίκου Μουρκογιάννη για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του οργανισμού. Το οικονομικό άνοιγμα στα λειτουργικά έξοδα σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη απειλούσαν με κλείσιμο την ΕΛΣ.
 
Με τα νέα μέτρα του κ. Μουρκογιάννη, στόχος είναι να εξοικονομηθούν 9,2 εκατομμύρια ευρώ από τα ανελαστικά έξοδα του οργανισμού που σήμερα κυμαίνονται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τακτική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τα 17,2 εκατομμύρια.
 
Ωστόσο παραμένει η μαύρη τρύπα των 14 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΛΣ βρίσκουν σύμφωνους του εργαζομένους οι οποίοι έκαναν τις δικές τους προτάσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι πρότειναν να επανεξεταστούν τα κόστη των παραγωγών, να μειωθούν τα υπέρογκα ενοίκια, να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια, να παρουσιάζονται έργα αγαπητά στο ευρύ κοινό, να γίνεται έγκαιρος προγραμματισμός και να περικοπούν οι αλόγιστες δαπάνες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ορχήστρα της ΕΛΣ, με ομόφωνη απόφαση των μελών του σωματείου της, παραιτήθηκε οικειοθελώς από κάθε πρόσθετη αμοιβή που δικαιούται και η οποία θα προκύψει από το διάστημα 1-5-10 έως και το τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου 2010/11.
 
Αρκετές από τις προτάσεις των εργαζομένων υιοθετήθηκαν από το Δ.Σ. και άμεσα προβλέπονται: η εκπόνηση οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού, η μείωση των αμοιβών των υψηλόμισθων εργαζομένων, η μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η κατάργηση των υπερωριών, οι ακυρώσεις παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής και της περιοδείας της ΕΛΣ στη Γερμανία.
 
Στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης η ΕΛΣ μεταφέρει τις υπηρεσίες της σε κτίρια με χαμηλότερα ενοίκια. Για παράδειγμα, δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση με το θέατρο Ακροπόλ και οι παραστάσεις οπερέτας και όπερας για παιδιά θα παρουσιάζονται πλέον στο θέατρο Ολύμπια. Και μόνο αυτή η κίνηση, εξοικονομεί 533.000 ευρώ. Αξιοποιούνται επίσης τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν στον οργανισμό και θα στεγάζουν στο εξής τις διοικητικές υπηρεσίες και το μπαλέτο.
 
Παράλληλα ζητήθηκε από τον Νίκο Πετρόπουλο, να διερευνηθούν οι μέθοδοι συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής ώστε να απαλλαγεί η ΕΛΣ, από το ενοίκιο ύψους 450.000 ευρώ για το θέατρο Ολύμπια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανατέθηκε στον κ. Γιώργο Καζάνο, νομικό σύμβουλο της ΕΛΣ να συντάξει έκθεση για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε