Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Λύση στη Σύνοδο Κορυφής; Ναι, καλά…

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ετοιμαστείτε να παίξουμε και πάλι την… κολοκυθιά! Από τη μια μεριά του μεγάλου οβάλ τραπεζιού θα ακούγεται ο Γάλλος

Πρόεδρος να λέει πως το “κούρεμα” πρέπει να είναι 35% και από την άλλη η Άγκελα Μέρκελ θα αντιπροτείνει “κούρεμα” 50%, στη μέση κάποιοι άλλοι θα φωνάζουν πως οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και έτσι στο τέλος θα … κάνει η “μάνα” που θα πει “ας το αφήσουμε για αργότερα”

Τώρα θα πείτε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και πως στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες δεν παίζουν.
Ωραία, ας μιλήσουμε με “σοβαρούς” όρους.

Οι Γερμανοί μετά από ένα 48ωρο όπου φάνηκε πως έχουν συμφωνήσει με τους Γάλλους στο ύψος του “κουρέματος” και πως συζητούσαν τους όρους και τη διαδικασία ενημέρωσαν δια στόματος του εκπροσώπου της Καγκελαρίου πως δεν πρέπει να περιμένουμε στη σύνοδο συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης

“Όσοι ονειρεύονται ότι θα συμβεί αυτό θα δουν ξανά τις ελπίδες τους να διαψεύδονται”, είπε ο κ. Ζάιμπερντ.
Λίγες μόλις ημέρες μετά τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί πως η Ευρώπη θα δώσει συνολική λύση και θα πάει έτοιμη στη σύσκεψη του G20, ουσιαστικά αυτοδιαψεύδεται και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ “έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ένα μακρύ ταξίδι, ένα ταξίδι που είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος”.
“Ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι” λέει ο λαός. Η Ευρώπη δεν έχει μια πολιτική, αλλά πολλά συμφέροντα, αντικρουόμενα.

Κάπου εκεί ανάμεσα στα συμφέροντα βρίσκεται και η Ελλάδα και εδώ έρχεται μια ακόμη παροιμία: όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Το μέγεθος του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα έχει στις τράπεζες (τις ευρωπαϊκές κυρίως), ωστόσο όπως μαθαίνουμε και πάλι απ’ το Βερολίνο η κ. Μέρκελ δεν έχει καμία πρόθεση να συναντηθεί με τραπεζίτες πριν τη σύνοδο και κάπως έτσι μάλλον η συζήτηση μένει συζήτηση.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει μια φιλολογία πως έχει πέσει στο τραπέζι ως προσωρινή λύση μια “βελτιωμένη συμφωνία της 21ης Ιουλίου” (σε αυτό είχε αναφερθεί και η ελληνική κυβέρνηση), η οποία προβλέπει τα ίδια βήματα με την προηγούμενη συμφωνία, αλλά μεγαλύτερο κούρεμα, από το 21% πάνω από 30% ίσως και 35%.

Όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές, όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει ούτε καν με το “κούρεμα” 21%.

Κάποιοι ελπίζουν ότι θα πεισθούν για ακόμη μεγαλύτερο “κούρεμα” και ταυτόχρονα για να διασφαλίσουν τις απώλειες των τραπεζών λένε πως θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και με κρατικές εγγυήσεις.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών “χτυπάει” μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Ενώ λέει πως θα χρειαστούν αλλαγές των συνθηκών της Ε.Ε. για να υπάρξει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέει ταυτόχρονα πως αυτό θα πάρει πολύ χρόνο.

Την ίδια ώρα όμως συστήνει και άμεσες τολμηρές αποφάσεις:
“Μολονότι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να χρειαζόταν περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, γιατί χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας θα επιστρέψουν ξανά σε μη βιώσιμα επίπεδα”, δήλωσε.

Με λίγα λόγια το μαρτύριο που ζούμε με την Ευρώπη να παίρνει και να μην παίρνει μέτρα, η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα στα τυφλά και όλοι εμείς να πληρώνουμε ρίχνοντας τα χρήματά μας σε μαύρη τρύπα φαίνεται πως συνεχίζεται και έχει μάλιστα πολλά ακόμη επεισόδια.

Διαβάστε επίσης:
Σε τεντωμένο σχοινί ενόψει “κουρέματος” – Στα τυφλά συνάντηση με Σαμαρά με το ένα μάτι στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός είδε εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε