Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μαδρίτη:Η λιτότητα συνεχίζεται

Μαδρίτη:Η λιτότητα συνεχίζεται
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.06.2012 | 12:07
Πρώτη δημοσίευση: 11.06.2012 | 12:02

Η Ισπανία θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας της, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης των ισπανικών τραπεζών.

Η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας διαμορφώθηκε σήμερα το πρωί κάτω από το όριο του 6% (στο 5,978%), πριν περάσει και πάλι στο 6,018% μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης των ισπανικών τραπεζών, καθώς η αγορά χαιρέτισε την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

"Είναι μία καλή είδηση για το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ για την Ισπανία. Η αντίδραση θα είναι θετική βραχυπρόθεσμα στην αγορά χρέους και η απόφαση αυτή μπορεί να ενισχύσει την διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου", εξηγούν οικονομολόγοι της BNP Paribas. Εξάλλου, "το σχέδιο δεν θα συνοδεύεται από κανέναν δημοσιονομικό όρο, αλλά μόνο από την προϋπόθεση αναδιάρθρωσης του Τραπεζικού τομέα", υπενθυμίζει η Σλαβένα Ναζάροβα, οικονομολόγος της Credit Agricole CIB.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έδειξαν ελαφρά τάση απομάκρυνσης από τους λιγότερο ριψοκίνδυνους τίτλους, προς τους οποίους κατευθύνονται μαζικά όταν αυξάνεται η ανησυχία για την ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 1,375% έναντι 1,328% το βράδυ της Παρασκευής κατά το κλείσιμο.

Διαβάστε επίσης :   Διαδώστε αυτό το άρθρο