Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Μαλακώνουν” τα τεκμήρια για ΙΧ και ακίνητα

“Μαλακώνουν” τα τεκμήρια για ΙΧ και ακίνητα

Θα μειώσουν τους συντελεστές κατά 15-20% για τους μη έχοντες.

Οι αλλαγές αποφασίστηκαν για να είναι μικρότερη η επιβάρυνση για εκείνους που διαθέτουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα εξοχικό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από την Εφορία.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ αναμένεται να μειωθεί το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες ως 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα ΙΧ χαμηλού κυβισμού.

Αντίθετα θα υπάρξουν αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και για τα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις του νέου καθεστώτος των τεκμηρίων ώστε όντως να αποκαλυφθούν εισοδήματα για αυτούς που πραγματικά τα έχουν, αλλά τα αποκρύπτουν, και όχι για εκείνους που εκτιμάται ότι τα εισπράττουν ετησίως ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κατοικιών που εκτιμώνται ως 80 τ.μ. σε 60 ευρώ ανά τ.μ. και για εκείνες από 81 τ.μ. ως 200 τ.μ. σε 80 ευρώ ανά τ.μ. το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους παραπάνω συντελεστές κατά 15% ως 20% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακίνητο δεν ξεπερνά σε εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται ουσιαστική μείωση του ελάχιστου εισοδήματος το οποίο πρέπει να δηλώσει κάποιος που διαθέτει μόνο πρώτη κατοικία. Ετσι ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. θα βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ αντί 3.600 ευρώ με την προτεινόμενη διάταξη όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Αντίστοιχες βελτιώσεις θα επιδιωχθούν και για τα οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού, δηλαδή περίπου 1.600- 1.800 κυβικά εκατοστά.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη όπου θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες μέχρις στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα σημειωθεί θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή των 65 ετών και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν θα υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο ποσού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε