Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μαλώνουν σε… ξένο αχυρώνα Βερολίνο και Παρίσι – Ακόμη ψάχνουν τον αντικαταστάτη του Γ. Σταρκ στην ΕΚΤ

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητά εδώ και καιρό τον αντικαταστάτη του επικεφαλής οικονομολόγου και Γαλλία-Γερμανία ερίζουν για τον… εκλεκτό.

Η θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ θεωρείται υψηλής στρατηγικής σημασίας και από την ημέρα που αποχώρησε ο (Γερμανός) Γιούργκεν Σταρκ έχει γίνει μήλο της έριδος για Βερολίνο και Παρίσι. Μέχρι σήμερα, ο επικρατέστερος για τη θέση ήταν ο επίσης Γερμανός, Γεργκ Ασμουσεν. Αλλά η Γαλλία δεν προτίθεται να χάσει (και αυτή) τη μάχη εξουσίας.

«Το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν το καθένα από την πλευρά του ότι έχει δικαίωμα στη θέση», σύμφωνα με τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.

Η Γαλλία προωθεί τον Μπενουά Κερέ, υφυπουργό Οικονομικών, λαμπρό οικονομολόγο, ο οποίος ορίσθηκε την περασμένη εβδομάδα μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να καταλάβει τη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος παραιτήθηκε.

Ο διορισμός του έδωσε έναυσμα για τη διεκδίκηση της κενής θέσης που άφησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο την παραίτησή του λόγω της διαφωνίας του με την γραμμή που ακολουθεί η Τράπεζα, την οποία θεωρούσε υπερβολικά χαλαρή. Το Βερολίνο προώθησε αμέσως την υποψηφιότητα του Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος τότε ήταν χωρίς αντίπαλο.

Η κάλυψη της θέσης του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ είναι στρατηγικής σημασίας, τη στιγμή μάλιστα που η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στην κρίση στην ευρωζώνη.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει το ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό, ενώ η Γαλλία θα ήθελε την παρέμβασή της για την ανάσχεση της κρίσης που συνεχώς επεκτείνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Πραξικόπημα” στην Ευρώπη – Το Βερολίνο θέλει να ελέγχει τους προϋπολογισμούς

 

«Το ευρώ κινδυνεύει!» – Κραυγή αγωνίας από τον της Γιούργκεν Σταρκ

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε