Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μας δίνουν δάνειο για να ξαναγοράσουμε το χρέος μας διέρρευσε στέλεχος της Κομισιόν

Και ενώ σύσσωμη η κυβέρνηση, εξόν του Θ.Πάγκαλου, και η μισή Ευρώπη αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας τη λέξη αναδιάρθρωση, από την ευρωπαική επιτροπή διέρρευσε πριν από λίγο πως πιθανότατα προκρίνεται το σενάριο της αναδιάρθρωσης μέσω επαναγοράς του χρέους.

Το σενάριο νέου δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την επαναγορά μέρους του δυσβάσταχτου χρέους της βρίσκεται στο τελικό στάδιο, σύμφωνα με διαρροή από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από λίγο.

“Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η ιδέα για τη συζήτηση της επαναγοράς”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από λίγο μετά από ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο Νταβός, και τόνισε ότι “είναι μια δημόσια συζήτηση στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή”.

Πως όμως φτάσαμε ως εδώ και πως βαφτίζουμε ως επαναγορά χρέους την αναδιάρθρωση;

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, όταν θα βγουν από την αίθουσα οι φωτογράφοι, οι εικονολήπτες και οι δημοσιογράφοι, στους ηγέτες της Ευρώπης θα μοιραστεί ένα σχέδιο για συνολική λύση στη κρίση χρέους.
 
Το επεξεργάζεται ήδη μία ευρωπαική επιτροπή μυστηριώδους σύνθεσης, που έτσι εξασφαλίζει ότι μπορεί απρόσκοπτα να δουλέψει τη συνταγή της αναδιάρθρωσης που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.
 
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν μια γεύση από το πρώτο πιάτο που έχουν ετοιμάσει οι απόκρυφοι σεφ, καθώς το κυρίως πιάτο θα έχει ψηθεί για να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
 
Μετά έρχεται η ώρα των πολιτικών για τα βαφτίσια.Η λέξη αναδιάρθρωση δεν θα γίνει ΠΟΤΈ τίτλος του σχεδίου για την ελληνική και την ιρλανδική οικονομία.
 
Ήδη δοκιμάζονται άλλες πιο εύπεπτες ονομασίες όπως βελούδινη-ήπια λύση, επαναγορά του χρέους μέσω ομολόγων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με μείωση του επιτοκίου και μερική διαγραφή του χρέους
 
Μόλις χθες ο πρωθυπουργός από το Νταβός μας επαναβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης, μόλις πριν από λίγο ήρθαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που επιβεβαιώνουν ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επαναγορά του ελληνικού χρέους μέσω χρημάτων του Ευρωπαικού Ταμείου.
 
Από τη στιγμή που ανοχτά πλέον η Α.Μέρκελ και οι υπουργοί της μιλούν για το κυοφορούμενο σχέδιο ”ανακούφισης” του ελληνικού χρέους, που το υιοθετούν όλοι, είτε επενδυτές στυλ Σόρος είτε ΟΟΣΑ, τότε δεν μας μένει παρά να περιμένουμε το χρόνο και το τρόπο της ανακοίθνωσης.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η επιχειρηματολογία κάποιων στην ερώτηση γιατί τώρα η Γερμανία σπεύδει να βοηθήσει ενώ μέχρι πρότινος στύλωνε τα πόδια.Την παραδοχή πως συνειδητοποίησαν πόσο κοντά σε ντόμινο κρίσης χρέους είναι η ευρωζώνη δεν θα την ακούσετε παρά μόνο …ηθικολογίες.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Metro AG, γερμανικής εταιρείας λιανικού εμπορίου, υποστήριξε από το Νταβός πως είναι «ηθική υποχρέωση» του Βερολίνου να στηρίξει την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
 
”Είναι σχεδόν ηθική υποχρέωση της Γερμανίας και των Γερμανών βιομηχανιών να δώσουν στήριξη σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, θα πρέπει να έχει κανείς κατά νου τους καρπούς που καταφέραμε να δρέψουμε όλα αυτά τα χρόνια”.
 
Το γλυκό πάντως δένει με τις διαρροές από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, που συμπτωματικά τώρα και συμπτωματικά ανώνυμα, που διαβεβαιώνουν πως αναδιάρθρωση δεν σημαίνει αυτοματη έξοδο από την ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης : “Λύση για την Ελλάδα η επαναγορά του χρέους”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε