Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μαχαίρι και στον 13ο μισθό;

ΦΩΤΟ REUTERS
, ΦΩΤΟ REUTERS

– Τελεσίγραφο για πρόσθετα μέτρα από τους εταίρους
– Στις 17:00 συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά
– Να αφαιρεθεί η ψήφος από την Ελλάδα ζήτησε σύμβουλος της Μέρκελ

 

Σοκ και δέος προκαλεί η σκληρότητα των πρόσθετων μέτρων που απαιτούν οι Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση. 

Με την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε καύσιμα και πολυτελή αγαθά να βρίσκονται προ των πυλών όπως μας υπέδειξε η ΕΕ και τον 14ο μισθό να αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, κοινοτικοί αξιωματούχοι θέτουν στο τραπέζι των συστάσεων, σε προφορική μορφή για την ώρα, ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν άλλο ένα βήμα πέρα και φαίνεται πως ζητούν και την κατάργηση του 13ου μισθού!

“Μην μπούμε σε μετρολογία” ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.
 
Αρκετά μίλια μακρυά από τις Βρυξέλλες, στην Μόσχα ο πρωθυπουργός δέχθηκε την παρότρυνση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ να προσφύγουμε στο ΔΝΤ.

Πρόταση – σοκ από σύμβουλο της Μέρκελ

Η Ελλάδα θα πρέπει να χάσει το δικαίωμα της ψήφου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν μπει σε διαδικασία διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης, είπε χαρακτηριστικά.

Τι αποφάσισε το Ecofin

Δεκτό μεν έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και έδωσαν προθεσμία έως το 2012 για περιορισμό του ελλείμματος στο 3%, ζήτησαν δε τη λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων.

“Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας ορίζει το 2012 ως το έτος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το στόχο του 3%. Θέτει στόχο για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 4% από το εκτιμώμενο έλλειμμα 12,7% για το 2009”, αναφέρει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην επίσημη ανακοίνωσή του.

“Στην απόφαση που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 126(9) της συνθήκες της Ε.Ε., το συμβούλιο δέχεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την προσαρμογή του προϋπολογισμού για μείωση τουλάχιστον 4% του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2010 και προκειμένου να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% το 2012 το αργότερο.

Το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα σταθερότητας της.

Ζητεί:

– Επείγοντα μέτρα έως τις 15 Μαΐου 2010.

– Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010

– Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010

– Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.

Το Συμβούλιο επίσης ζητά από την Ελλάδα να παρουσιάσει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου 2010 ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και άλλη μια έως τις 15 Μαΐου που θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται τριμηνιαίες αναφορές.

Τι πρότεινε το Eurogroup

Τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

  Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποιά πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

  Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.
   
«Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα».

Τόνισε ακόμη ότι «σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη χώρα. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να βρεθεί στη δίνη κερδοσκοπικών πιέσεων».

Σε δηλώσεις που έκανε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι “παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό”.


“Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας”.

Αυτό δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.

Aπαντώντας σε ερώτηση για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς και προς το σκοπό αυτό , όπως συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απέφυγε να τις σχολιάσει σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα Διεθνή ΜΜΕ γιά το Eurogroup

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε