Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

«Μαχαίρι» στα μπόνους των golden boys

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωβουλευτές συμφώνησαν να περιοριστούν από την επόμενη χρονιά τα μπόνους των χρηματιστών και των τραπεζιτών.

Οι απολαβές των golden boys εν μέσω της οικονομικής κρίσης προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα σάλο, οπότε οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να βάλουν… «μαχαίρι». Όπως προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε.-ευρωβουλευτών, οι χρηματιστές των τραπεζών θα λαμβάνουν στο μέλλον το 60% του μπόνους τους αμέσως και ένα σημαντικό μέρος, τουλάχιστον 40%, έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει αυστηρούς και αποτελεσματικούς κανόνες που θα καλύπτουν όλα τα μπόνους που θα καταβληθούν ή θα συμφωνηθούν από το 2011», αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο σε ανακοίνωση Τύπου.

«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτοί οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα μπόνους θα αλλάξουν την κουλτούρα των μπόνους και θα δώσουν τέλος στα υπερβολικά ρίσκα», σχολίασε η Αρλίν Μακάρθι, υπεύθυνη του Ευρωκοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την ενίσχυση των κανονισμών δημοσιονομικής προστασίας, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις χρεών.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών πρέπει να παύουν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της Ένωσης και πρέπει να τοποθετούν καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ένωσης, οι οποίοι θέτουν ανώτατα όρια στα ελλείμματα και τα χρέη.

«Όσον αφορά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, μπορεί να επιβληθεί προσωρινά στις χώρες που σημειώνουν ανεπαρκή πρόοδο στην ενίσχυση των δημοσιονομικών τους να κάνουν μια έντοκη κατάθεση», αναφέρει η Επιτροπή σε δήλωσή της. «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υπόκεινται στις διατάξεις της υφιστάμενης διαδικασίας υπερβολικού χρέους, αν ο ρυθμός της μείωσης του χρέους δεν είναι ικανοποιητικός», προσθέτει.

Η πρόταση θα συζητηθεί τώρα από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι σχεδιάζουν μια μεταρρύθμιση των οικονομικών κανονισμών της ΕΕ για να προλάβουν μια ενδεχόμενη επανάληψη της κρίσης του χρέους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε