Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Μάχη” με την Τρόικα, το Οικονομικών θέλει να πείσει ότι θα πετύχει τον στόχο των 7 δισ. €

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Έσοδα – ρεκορ από φοροδιαφυγή «βλέπει» η Κυβέρνηση Έρχεται και αύξηση άμεσων φόρων δια της πλαγίας με «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και μείωση αφορολογήτων.

Σε νέο σημείο τριβής με την «τρόϊκα» αναμένεται να αναδειχτεί η πρόβλεψη που κάνει το οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα από την φοροδιαφυγή στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012- 15.

Από τα 26 δις. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την τετραετία αυτή, το ¼ των εισπράξεων, δηλαδή τα 7 δισ. ευρώ θα αντληθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα υπερ- φιλόδοξο στόχο εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα ποσά που εισέπραξε το 2009 το κράτος από την πάταξη της φοροδιαφυγής ανέρχονται σε μερικές δεκάδες  εκατ. ευρώ και τα βεβαιωμένα φθάνουν λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών  θα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη για να πείσουν την Τρόικα ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή θα εισπραχθούν κανονικά και ότι το Μνημόνιο δεν κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα».

Ωστόσο, αν και η «αύξηση φόρων» είχε προσδιοριστεί ως μία ακόμη «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση, το «μενού» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έστω και δια της πλαγίας, θα αναγκάσει χιλιάδες φορολογούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν την εφορία..

Αυτό θα γίνει τόσο μέσα από το «μέτωπο» των έμμεσων φόρων, όσο και από τους άμεσους.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σκέλος της έμμεσης φορολογίας το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 3 δισ. ευρώ.  

Πρόκειται για τον ΦΠΑ, τα τέλη των οχημάτων αλλά και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν σήμερα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών  εκτιμούν ότι τα έσοδα από αυτούς τους φόρους θα φθάσουν τα επίπεδα των 34 δις. ευρώ  το 2015 από 30,6 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

Το 2012, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση –βάσει του προγράμματος- οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους θα είναι περισσότερες κατά 1,3 δις. ευρώ, στα 31,9 δις. ευρώ συνολικά.

Πρόκειται μάλιστα, για την μοναδική χρονιά (μεταξύ 2012-‘ 15) κατά την οποία η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη σοδειά από τους έμμεσους φόρους.

Το 2013 οι επιπλέον εισπράξεις περιορίζονται σε 534 εκατ. ευρώ ενώ έσοδα 727 εκατ. ευρώ και 823 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν το 2014 και 2015 αντίστοιχα.

Οι έμμεσοι φόροι αυτοί μαζί με τις φοροαπαλλαγές οι οποίες θα κοπούν σε ένα ποσοστό τουλάχιστον κατά 40%, αλλά και τον περιορισμό του αφορολογήτου σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αγορά α΄ κατοικίας, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου έχουν τρεισήμισι  εβδομάδες στην διάθεση τους μέχρι τις 15 Μαΐου που το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στην Βουλή, για να εξακριβωθούν οι  νέες φοροδοτικές «δεξαμενές»  και οι «ζώνες» εξοικονόμησης δαπανών.

Αυτές θα παρουσιαστούν στους αξιωματούχους της Τρόικας που καταφθάνουν αρχές Μαΐου στην Αθήνα για τον προγραμματισμένο έλεγχο της πέμπτης δόσης του δανείου των 12 δις. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε