Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μαύρα μαντάτα για τη γαλλική οικονομία

Το ίδιο Παρατηρητήριο προβλέπει ανάπτυξη +1,6% για τη γαλλική οικονομία όλο το 2011.

Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας στη διάρκεια του 2011 θα επιβραδυνθεί όπως επισημάνθηκε, σήμερα, από το “Γαλλικό παρατηρητήριο οικονομικής συγκυρίας”. Το Παρατηρητήριο οικονομικών ερευνών αιτιολόγησε την κρίση του αυτήν με “τον πολύ μικρό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, που θα δημιουργήσει η ‘αναιμική’ γαλλική ανάπτυξη”, αλλά και “με τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, που θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το 2011”.

Το ίδιο Παρατηρητήριο προβλέπει ανάπτυξη +1,6% για τη γαλλική οικονομία όλο το 2011, από +1,5- 1,7%, φέτος.

“Δεν θα μπορέσει, η ανάπτυξη μας, να τροφοδοτήσει πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας το ’11, η ανεργία δεν θα μειωθεί αισθητά του χρόνου”, προβλέπει με τρόπο κατηγορηματικό το Παρατηρητήριο. Τώρα, η ανεργία γειτνιάζει με το 9% του ‘ενεργού’ πληθυσμού της Γαλλίας.

“Μάλλον θα καταστρέψει θέσεις εργασίας η ‘άτονη’ ανάπτυξη”, προσθέτει το Παρατηρητήριο, επισημαίνοντας όμως ότι “η επιχειρηματική παραγωγικότητα, που μειώθηκε λόγω κρίσης, κάπως θα ανακάμψει το ’11”.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, η μεν κυβέρνηση εμμένει ότι στο τέλος του ’11 θα πέσει στο 6% του ΑΕΠ, αλλά το Παρατηρητήριο το υπολογίζει μισή εκατοστιαία μονάδα υψηλότερο, μετά από περίπου 12 μήνες.

–Εν προκειμένω, το Παρατηρητήριο κάνει τη διάγνωση που κατ’ αυτό “διαπράττουν όλες οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, ότι δηλαδή πασχίζουν οπωσδήποτε να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα” κάτι, όμως, που το Παρατηρητήριο θεωρεί “αντι-αναπτυξιακό”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε