Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Μαύρες» προβλέψεις για τα οικονομικά του ΟΑΕΕ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με τη ΓΣΕΒΕΕ να προβλέπει επιδείνωση των προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό τους ταμείο.

«Το 2007 το ποσοστό των ασφαλισμένων που δεν πλήρωναν τις εισφορές τους ήταν 17,5%, το 2009 ανήλθε στο 33% και το 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 38%», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος και επανέλαβε το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΟΑΕΕ. 

«Διεκδικούμε ανάλογη μεταχείριση με τα υπόλοιπα ταμεία», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «το 2008 η κρατική χρηματοδότηση ανά συνταξιούχο ήταν στα 1.896 ευρώ για τον ΟΑΕΕ, 2.448 ευρώ για το ΙΚΑ, 15.619 ευρώ για το ΤΑΠ ΟΤΕ, 23.794 ευρώ για το ΤΑΠ- ΔΕΗ, και 4.897 για τον ΟΓΑ». Πρόσθεσε δε ότι, το 7% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ παίρνει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, το 60% κάτω από 600 ευρώ και ο μέσος όρος
συνταξιοδότησης είναι στα 66,5 έτη. 

Ζήτησε, εξάλλου, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, να αρθεί «η πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της διαδοχικής ασφάλισης», καθώς και να υπάρξει ίση μεταχείριση στην προνομιακή πολιτική των αυτοαπασχολούμενων σε σχέση με τους εργαζόμενους. Όπως εξήγησε «ο επαγγελματίας που κλείνει το μαγαζί του και είναι άνεργος μένει χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη, όταν ο μισθωτός, που απολύεται, παραμένει καλυμμένος για δύο χρόνια». 

Πρότεινε, τέλος, τη σύσταση ειδικού λογαριασμού, αποθεματικού χαρακτήρα, ο οποίος να ανοίξει μετά από το 2020, και στον οποίο να συνεισφέρουν όλες οι επιχειρήσεις ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, ιδιαίτερα δε οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, που είναι και εκτός καθεστώτος ΦΠΑ. 

Όσον αφορά στο φορολογικό ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε να μην αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των οικογενειακών επιχειρήσεων (ΟΕ και ΕΕ), να υπάρξει πρόβλεψη για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, που δημιουργούν ή διατηρούν θέσεις εργασίας, ενώ πρότεινε οι μικρές επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από τη φορολόγηση για το τμήμα των κερδών, που επενδύουν στην επιχείρηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε