Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μαύρη τρύπα 11,7 δισ. “ρουφάει” μισθούς και επιδόματα- Φόβοι για απολύσεις στο Δημόσιο

– Έρχεται νέα μείωση αποδοχών στο Δημόσιο
– Κόβονται 2 δισ. στις ΔΕΚΟ, και άλλα 2 δισ. από επενδύσεις
– Αυξάνεται ο Φ.Π.Α. και ο φόρος σε ποτά και τσιγάρα
– Έρχεται πιο γρήγορα η εξίσωση τιμών στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Με την περαίωση να έχει βάλει στα κρατικά ταμεία μόλις 50 εκατομμύρια έναντι στόχου… 700 εκατομμυρίων όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε!

Τώρα, μετά τις εκλογές, ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα 11,7 δισ. που για να μείνουμε εντός των στόχων του Μνημονίου θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες 50 ημέρες που απέμειναν για να κλείσει το 2010.

Έτσι μετά τις απανωτές αποτυχίες να μπουν έσοδα από εκεί που πρέπει η Κυβέρνηση επιστρέφει στο κυνήγι των … γνωστών θυμάτων.

Πρώτη άμεση κίνηση θα είναι η αύξηση του Φ.Π.Α. από το 11 στο 13%. Αμέσως μετά ακολουθεί η αύξηση στα τσιγάρα που ήδη έχει συμφωνηθεί και ακολουθεί και νέα αύξηση στους φόρους των ποτών.

Θα ακολουθήσει η μείωση των κρατικών δαπανών, δηλαδή, θα κοπούν οι επενδύσεις που αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια και παράλληλα θα μπει μαχαίρι στα επιδόματα των ΔΕΚΟ.

Οι περικοπές στα επιδόματα των ΔΕΚΟ όμως δεν αρκούν για να καλύψουν περικοπές της τάξης των δυο δισ. και έτσι αναμένεται νέος κύκλος περικοπών στα επιδόματα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Το… πολύ ρευστό όμως η Κυβέρνηση το περιμένει από το διπλασιασμό των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί στη ΔΕΘ ότι όταν θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και τώρα όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση “καίγεται”.

Μέχρι πριν ένα μήνα όλα έδειχναν ότι η αύξηση από τα περίπου 70 λεπτά στο ένα ευρώ και σαράντα (τουλάχιστον) θα ερχόταν περί τις αρχές Ιανουαρίου, τώρα φαίνεται ότι η εξίσωση της τιμής μπορεί να γίνει μέχρι το Δεκέμβρη.

Διαρροές και αλήθειες

Στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου έχουν μπει το δεκάμηνο του 2010 περίπου 40,98 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 52,70 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπολείπονται για είσπραξη άλλα 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το οποίο αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% για το 2010, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στο Reuters, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης, αφού όπως τόνισε, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί κάποια μεγέθη.

Για οδυνηρές και αιματηρές περικοπές στον δημόσιο τομέα ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών λόγω αυτής της μαύρης τρύπας μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 που συμπαρέσυρε και το έλλειμμα του 2010, αλλά και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων από την απραγία που επικρατεί στην αγορά.

Όλα αυτά τα χρήματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν χωρίς να θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις και χωρίς να αυξηθούν εκ νέου οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως τουλάχιστον επιμένει η κυβέρνηση.

Το 2011 επίσης προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Έντονα αντέδρασε η ΑΔΕΔΥ στο ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο καταγγέλλοντας πως είναι ασαφείς οι θέσεις της κυβέρνησης για τις απολύσεις, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η υστέρηση εσόδων

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ανακάμπτοντας ελαφρά σε σχέση με το εννεάμηνο που η αύξηση ήταν 3,6%. Στην αύξηση των εσόδων συντελεί κυρίως η μεγάλη ανάκαμψη των εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ αρνητική επίπτωση έχουν οι μειωμένες εισπράξεις από άλλους φόρους που σχετίζονται με την οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες του έτους εκτιμάται μεγαλύτερη εισροή εσόδων από την καταβολή του φόρου εισοδήματος και περιουσίας (που έχει καθυστερήσει), τα τέλη κυκλοφορίας και την εκούσια ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα περιορίστηκε στα 17.405 εκατ. ευρώ από 24.833 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση περίπου 30% έναντι στόχου μείωσης στο δεκάμηνο με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής κατά 32% (επικαιροποιημένος στόχος Αυγούστου) και ετήσια εκτίμησης για μείωση – όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού – κατά 36,9%.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εκτέλεση Προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Οκτωβριου 2010, στη μείωση του ελλείμματος συντελεί κυρίως η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 7% και ειδικότερα των πρωτογενών δαπανών κατά 11% έναντι ετήσιας εκτίμησης για μείωση κατά 9,2%, που αποτυπώνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,6% και τα έσοδα του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σημειώνεται ότι εν όψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού 2011 στη Βουλή – που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου 2010 – οι εκτιμήσεις για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010 θα επικαιροποιηθούν και θα αποτυπωθούν στο οριστικό δελτίο εκτέλεσης Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 που θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου 2010.

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΕΔΥ: απεργία τέλη Νοέμβρη για να μην γίνουν απολύσεις

Κυβερνητική διαρροή για έλλειμμα πάνω από 9% το 2010

Η Fitch “ανακρίνει” το Γ. Παπακωνσταντίνου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε