Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Μαύρο” καλοκαίρι! Έρχεται… καταιγίδα νέων έμμεσων φόρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Η κυβέρνηση υπολόγιζε πως θα εφαρμόσει την αύξηση των έμμεσων φόρων από το 2017 και μετά 
– Κάποια από αυτά ενδέχεται να μην εφαρμοστούν γιατί η πορεία του προϋπολογισμού θα είναι καλύτερη
– Τα δύο “μικρά” καλά νέα, σύμφωνα με το Bloomberg
– Δείτε αναλυτικά πώς θα επιβαρυνθεί… ακόμα περισσότερο το πορτοφόλι μας

Την ώρα που κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ δυνατό μπρα ντε φερ μέσω διαρροών για το Eurogroup της Δευτέρα, το Bloomberg αποκαλύπτει την καταιγίδα έμμεσων φόρων που θα έρθουν καλοκαιριάτικα.

Στα πολλά άσχημα νέα που περιλαμβάνει το προσχέδιο για τους Ελληνες καταναλωτές και φορολογούμενους, υπάρχουν και δύο μικρά καλά νέα. Το πρώτο είναι πως δεν θα υπολογιστούν στα πρωτογενή πλεονάσματα οι δαπάνες για το προσφυγικό, υπό την αίρεση πως η Ελλάδα θα δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής και το δεύτερο πως σε περίπτωση η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι καλύτερη από εκείνη που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, τότε τα επιπλέον ποσά θα μπορούν να διατεθούν για κοινωνική πολιτική ή μείωση φόρων.

Ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε πως θα εφαρμόσει την αύξηση των έμμεσων φόρων από το 2017 και μετά και μάλιστα υπήρχαν δηλώσεις υπουργών, όπως του κυρίου Χουλιαράκη στη Βουλή, πως κάποια από αυτά ενδέχεται να μην εφαρμοστούν γιατί η πορεία του προϋπολογισμού θα είναι καλύτερη, ήρθε το προσχέδιο να αποκαλύψει πως η εφαρμογή των νέων μέτρων αρχίζει σταδιακά από την 1 Ιουνίου.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται, όπως αναγράφεται στο προσχέδιο, στο γεγονός ότι ορισμένα σταθερής απόδοσης μέτρα δεν συνεισέφεραν τα απαιτούμενα έσοδα και πως η υπεραπόδοση του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αντί για έλλειμμα 0,25%) , οπότε κρίσθηκε αναγκαία η εμποσθοβαρής εφαρμογή των μέτρων.

Το συμπέρασμα επομένως είναι πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν και αν προκύψει καλύτερο αποτέλεσμα θα μπορούσε η κυβέρνηση να μειώσει κάποιους από τους φόρους ή να διαθέσει τα ποσά για κοινωνική πολιτική.

Να υπενθυμίσουμε πως ο στόχος για το 2016 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,45% (δηλαδή 800 εκατ. Ευρώ) το 2017 ανεβαίνει στο 2,25%(4, ,1 δις. ευρώ περίπου και το 2018 απογειώνεται στο 3,5% (6,3 δις. ευρώ).

Οι στόχοι θα επιτευχθούν χάρη:

* Στις αλλαγές στο ασφαλιστικό που συζητείται στη Βουλή και όπως σημειώνεται θα έχει όφελος 1% του ΑΕΠ το 2018 και θα συνεχίσει να παράγει όφελος μεταξύ 2018-2025.

* Στις ανατροπές στο φορολογικό που επίσης ψηφίζεται σήμερα με στόχο 1% του ΑΕΠ.

*Το τρίτο 1% του ΑΕΠ από παρεμβάσεις στο Δημόσιο και προπαντός από τους έμμεσους φόρους οι οποίοι θα έρθουν ως καταιγίδα με το καλοκαίρι και περιλαμβάνουν:

* Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ.

* Ελεγχο του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο (εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ) με:

Α) πάγωμα αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια το 2016-2018 και

Β) σταδιακή «χαλάρωση» του κανόνα για τις προσλήψεις ως εξής: 1 πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις το 2016, 1:4 το 2017 και 1:3 το 2018 (εξαιρούνται όσοι δικαιώθηκαν από δικαστήρια μετά το 2015 και όσοι εμπλέκονται στην κινητικότητα).

* Αναμόρφωση της φορολογίας ΙΧ (τέλη). Θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. (1η Ιουνίου 2016)

* Επιβολή φόρων στην ενέργεια, τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, τον καφέ, τα τυχερά παιχνίδια, το ίντερνετ και την συνδρομητική τηλεόραση, τα επενδυτικά σχήματα και τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Αυτά αναλύονται ως εξής:

1. αύξηση φόρου σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση-θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο (Ιούνιος 2016)

2. αύξηση φόρου στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016)

3. αύξηση στους φόρους σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνιος 2016)

4. επιβολή φόρου στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου του 2017)

5. επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δυο κλειδιών (1η Ιανουαρίου του 2017)

6. επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια.

7. επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλιος 2016)

8. αύξηση φόρου στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).

9. κάλυψη των απωλειών του ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών με προσαρμογή στους συντελεστές και αύξηση της φορολογικής βάσης.

10. αναζήτηση περικοπών στις δαπάνες που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016 και αφορά και τόσο τις αμυντικές όσο και τις κρατικές επιχειρήσεις, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2016 με στόχο να παράξει όφελος 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (180 εκατ. ευρώ) και 0,4% του ΑΕΠ (720 εκατ. ευρώ) το 2018.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε