Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Με γεια μας το κούρεμα! – Πάνω από 85% η συμμετοχή – Ξεπέρασε το 95% σύμφωνα με το Reuters – Στις 08:00 οι επίσημες ανακοινώσεις

– Αισιοδοξία πως το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» θα ξεπεράσει το 85%
– Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 15:00 θα δοθεί το τελικό «πράσινο φως»
– Συνεδριάζει και το υπουργικό, συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου στις 13:00
– Δυο ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται η αντίδραση του IIF

Στις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης έληξε η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI+, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τα ομόλογα που βρίσκονται υπό ελληνικό δίκαιο και θα έμπαιναν στη διαδικασία ανέρχονται στα 177,4 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις είναι πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το όριο του 85%.

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 95%! Επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο, το πρακτορείο αναφέρει ότι η συμμετοχή έφτασε στο υψηλότερο όριο του 95%. Δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, φιλοξενεί και η Figaro. Και εδώ γίνεται λόγος για συμμετοχή 95%. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα το ποσοστό αυτό είχε επιτευχθεί μια ώρα πριν τελειώσει η προσθεσμία που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Με το κούρεμα να ξεπερνά το 80%, πλέον το ελληνικό κράτος μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs) για τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό το ελληνικό δίκαιο. Και αυτό σημαίνει ότι η τελική συμμετοχή μπορεί να φτάσει στο 95,5% – 96%.

Στις 13:00 ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστα κινδύνου (CACs) αλλά και το τί θα γίνει με όσους τελικά δε δήλωσαν συμμετοχή στο PSI, ενώ το απόγευμα συνεδριάζει ξανά και το υπουργικό συμβούλιο.

Η πρώτη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν θετική, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώσει ότι “ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε”. Άγνωστη παραμένει για την ώρα η αντίδραση του IIF. “Περιμένουμε τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης”, δήλωσε πηγή του Ινστιτούτου. Με τον Τσάρλς Νταλάρα να βρίσκεται εν πτήσει, η οποία ανακοίνωση θα έρθει αφού προσγειωθεί ο επικεφαλής του IIF.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα.

Η ανταλλαγή ομολόγων υπό ξένο δίκαιο θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Αρχικός στόχος της Αθήνας είναι να φθάσει η συμμετοχή στο κούρεμα το 75% έως 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην προθεσμία για το PSI – Reuters: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε